Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde TÜBİTAK ve Hepsiburada iş birliğiyle yapay zeka alanında önemli bir proje hayata geçirildi. Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında açılan TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ilk Yetkinlik Merkezi e-ticaret alanında Hepsiburada’nın desteğiyle kuruldu. Türkiye’nin geleceği ve geleceğin Türkiye’si için kritik öneme sahip inovasyon, yapay zeka, girişimcilik ve yerel kalkınma başlıklarında geliştirilen proje Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde tanıtıldı.
"Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri haline gelmek için büyük bir gayretle çalışıyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Hepsiburada Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni'nde TÜBİTAK- Hepsiburada iş birliğinin önemine vurgu yaparak, bu sayede sürekli büyüyen e-ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zeka yoluyla çözümler geliştireceklerini dile getirdi.
Yapay zekanın, bugünün teknoloji dünyasının olmazsa olmazı olduğuna işaret eden Varank, yapay zekanın her sektörü bambaşka bir boyuta taşıma kapasitesine sahip olduğunu anlattı. Varank, bugün otomobillerin, insanların içerisinde vakit geçirebileceği yaşam alanlarına dönüştüğünü, bunun yolunun da otonom sürüşlerden yapay zekadan geçtiğini belirterek, "Oyun sektörüne baktığımızda artık ne gerçek ne sanal adeta ayırt etmekte zorlanıyoruz. Alışveriş yapmak, sanal deneme kabini uygulamalarıyla adeta bir eğlenceye dönüştü. Sağlıktan tarıma, otomotivden savunmaya, eğitimden güvenliğe her alandaki işleyiş adeta dünyada yeni baştan yazılıyor. Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri haline gelmek için büyük bir gayretle çalışıyoruz.” dedi.
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin bu sürecin pusulası olacağı değerlendirmesinde bulunan Varank, “Yapay Zeka Enstitüsü bu alanda ektiğimiz tohumlardan sadece biri. Enstitümüzde özel sektör ve kamu bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Burada geliştirilen temel teknolojiler, algoritmalar kısa sürede tüm sektörlerin kullanımına açılacak. İşte Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan E-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-ticarette yapay zeka çözümlerine öncülük edecek.” diye konuştu.
Hepsiburada-TÜBİTAK iş birliğinde; kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamalarının bir adım ileriye taşınacağını belirten Bakan Varank, “Taraflar bilgi, deneyim, altyapı ve uzmanlıklarını karşılıklı olarak paylaşıma açacaklar. Nihayetinde bu iş birliğiyle hem kurumlarımız hem elektronik ticaret sektörü hem de diğer sektörler Türkiye ile beraber kazanacak." değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'de çok farklı alanlarda yapay zeka çözümlerini beraberce geliştirelim"
Yenilikçi girişimcilerin yükselen grafiğiyle dünyada ilk on ekonomi arasına girme hedefine kararlılıkla ilerleyeceklerini de vurgulayan Varank, "Yeter ki biz inovasyondan ve iş birliğinden taviz vermeyelim." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iş birliğini ve yenilikçiliği içerisinde barındıran yeni bir destek programının da duyurusunu yaptı. "Yakın zamanda yapay zekada teknoloji geliştirilmesinde hızlandırıcı ve tetikleyici olması amacıyla yeni bir destek mekanizması tasarladık, uygulamaya aldık. Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı ile akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, finans teknolojileri ve iklim değişikliğinin etkileri alanlarında yeni çözümleri destekleme kararı aldık.” diyen Bakan Varank, “Bu desteğe başvurabilmenin yolu iş birliğinden geçiyor. Bir yapay zeka çözümüne ihtiyaç duyan müşteri kuruluşla teknoloji sağlayıcısı bir üniversite ya da kamu araştırma merkezi ve TÜBİTAK Yapay Zeka Ensitüsü bir araya gelerek, bu manada bu çağrıdan faydalanabilecekler. Yapay zeka ekosisteminde katalizör görevi görecek” dedi.
“Yapay Zeka Ekosistem çağrısına başvurun, Türkiye'de çok farklı alanlarda yapay zeka çözümlerini beraberce geliştirelim”
Yapay Zeka Ekosistem çağrısına başvuruların devam ettiğini hatırlatan Varank, “Gelen yüksek talepten biz ziyadesiyle memnunuz, bu manada bu çağrıya başvuruları da 25 Mayıs'a kadar uzattık. Buradan hem özel sektöre hem kamu kuruluşlarımıza çağrı yapıyorum; gelin bu desteğe başvurun. Türkiye'de çok farklı alanlarda yapay zeka çözümlerini beraberce geliştirelim." çağrısında bulundu.
Bakan Varank, bugün önemli bir iş birliğine imza atan Hepsiburada'ya ve TÜBİTAK’a teşekkür ederek, ülke için bu tip iş birliklerinin artarak devam etmesini temenni etti.
“TÜBİTAK açısından Hepsiburada ile yaptığımız bu girişim örnek bir model”
Düzenlenen törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile Hepsiburada’nın iş birliğinde gerçekleşen projenin önemine vurgu yaptı. “TÜBİTAK açısından Hepsiburada ile yaptığımız bu girişim örnek bir model.” diyen Mandal, “Bu iş birliği çerçevesinde ne yapacağımızı biliyoruz. Hem yenilikçi bir yaklaşım hem de çok daha fazla katma değer oluşturan bir süreç.” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK’ın, merkez ve enstitüleri vasıtasıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojilerin gelişiminde, teknolojinin bilgiden ürüne geçişteki süreçte yetkin bir kurum olduğunu kaydeden Mandal, “Bu yetkinliğimizi TÜBİTAK’ın kendi içindeki fiziki imkanlarıyla ve kendi insan kaynaklarıyla gerçekleştirdik. Bugün başlattığımız yetkinlik merkezinin iş modeli şu şekilde gerçekleşecek: Hepsiburada’nın ihtiyaçları var ve elinde çok kıymetli bir veri var. Bu veri TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile paylaşılacak. Bu iş TÜBİTAK’ın kendi insan kaynaklarının çok daha ötesinde Türkiye’deki ekosistemin tüm paydaşlarıyla, bunların içinde KOBİ’lerimiz, üniversitelerimiz, STK ve ilgili yetkin kurumlarımız ile birlikte gerçekleşecek. Burada elde edilecek olan verinin bilgiye dönüşüm süreci TÜBİTAK üzerinden Türkiye’nin bu konudaki ekosistemiyle birlikte yaygınlaşmış olacak.” dedi.
“Dört Farklı alanda daha Yetkinlik Merkezi kurulacak”
“Bu bizim açımızdan yeni bir iş modeli. TÜBİTAK’ın Türkiye’ye kattığı değerler açısından da bir dönüşüm modeli.” ifadesini kullanan TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Burada elde edeceğimiz deneyim çok kıymetli. Akıllı üretim, gıda ve tarım alanı, iklim değişikliği ve Fintek alanında olmak üzere dört farklı alanda yetkinlik merkezi oluşturmak için çaba başlattık. Ama ilk deneyimimizi burada yaşıyoruz. Burada oluşacak iş modelinin hem kurumumuza hem de ülkemize yenilik getireceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yetkinlik merkezi kurulması ve bu yeni iş modelinin hayata geçmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a katkılarından dolayı teşekkür eden Mandal, “TÜBİTAK’ın ekosistemdeki katkılarının farklılaşması, üniversiteler ve sanayi ile birlikte çalışabilmesi için bir çabanın sonucuydu bu. Yeni bir sürece başlıyoruz hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.