Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) önemli kurumlarla iş birliklerine devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışına bağımlılığın azaltılmasına, özgün, yerli, ileri teknoloji ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine, Ar-Ge ile teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacak projeler için tören düzenlendi. TÜBİTAK da üç projeye imza attı.
TÜBİTAK MAM DEKON projesine başlıyor
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ilk imzayı “Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Teknolojisi Geliştirme (DEKON)” Projesi için attı.
Proje kapsamında kimyasal/biyolojik savaş ajanlarına ve zehirli endüstriyel kimyasallara karşı reaktif dekontaminasyon malzemelerinin geliştirilmesi ve bu malzemelerin toz, sıvı, ped/mendil ve krem/losyon olmak üzere 4 farklı formülasyonu milli imkanlar ile geliştirilmesi hedefleniyor.
TÜBİTAK MAM KÜLÇE projesine imza attı
TÜBİTAK MAM bir diğer imzayı da Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programının Faz-2 (KÜLÇE) aşaması için attı. Proje ile 2020 yılı içerisinde başlatılan FAZ-1 (CEVHER) Projesi’nin devamı olarak mevcut durumda yurt dışından temin edilen havacılık gaz türbin motor malzemelerinin geliştirilmesi ve toz metalürjisi ile türbin diski üretimi proseslerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Sinerji projesi kapsamında iş birliği
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) de Sinerji projesi için imza attı. Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi (SİNERJİ) Projesi ile kritik enerji altyapıları için siber atak ve savunma platformlarının birbirinden bağımsız olarak geliştirilmesi, bu platformların birbirlerine karşı farklı senaryolarda yarıştırılarak, bu alandaki savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.