1 Ekim 1967’de yayın hayatına başlayarak ilk sayısını yayımlayan TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi 1 Ekim 2022 (659.) sayısıyla birlikte 56’ıncı yayın yılına giriyor. Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi, yarım asırdan fazla aralıksız yayın hayatı ile bilim ve toplum arasında köprü olma vazifesini başarıyla sürdürüyor.
Yıllardır Bilim ve Teknik’in kapaklarında ve sayfalarında ses getiren, hayal gücümüzü zorlayan, hayatımızı değiştiren, insanlığa hizmet eden buluşlara, dünyadaki ve Türkiye’deki önemli bilimsel, teknolojik gelişmelere ve yeniliklere tanıklık ediyoruz. Bugüne kadar 659 sayısı yayımlanan ve her yeni sayı ile okurlarının dünyasına yepyeni pencereler açmaya devam eden Bilim ve Teknik, yaklaşık 75 bin aylık baskı sayısı, 55 bin abone sayısı ve 20 bin bayi satış sayısı ile Türkiye’de piyasa payı en yüksek olan dergilerden bir tanesi.
Bilim ve Teknik dergisi; 15 yaş ve üzeri hedef kitlesine hitap eden 96 sayfa reklamsız özgün içeriği, artırılmış gerçeklik ile zenginleştirilmiş yazıları, geniş konu çeşitliliği, dinamik tasarımı, anlaşılır ve akıcı dili, güncel ve doğru bilgi aktarımı, merak edilen ilginç ayrıntıları, farklı ilgi alanlarına hitap eden köşeleri, ödüllü soruları ve bulmacaları, posterleri ve özel ekleri, hayatın içindeki bilim ve teknoloji farkındalıkları ile her ayın 1’inde sizlerle olmaya devam ediyor.
Türkiye’de bir ilk
Popüler bilim dergilerinin ülkemizdeki ilk örneği ve bilim iletişiminin öncüsü olan Bilim ve Teknik dergisi ülkemizdeki popüler bilim dergi ve kitap yayıncılığını, bilim toplum faaliyetlerini, bilim kamplarını, bilim söyleşilerini, gökyüzü gözlem şenliklerini, alternatif enerjili araç yarışlarını, buluş şenliği etkinliklerini, bilim insanlarıyla röportajları, popüler bilim yazarlığı eğitimlerini ve basılı yayıncılıktaki ilk web sayfasını başlatan bir dergi olma özelliğine de sahip.
Bilim ve Teknik 56 yıl boyunca içerik, boyut, sayfa sayısı ve tasarım açısından değişimler geçirse de çizgisini hiç değiştirmeden;
- Bilim ve toplum arasındaki köprü olmaya,
- Bilimi toplumda yaygınlaştırmaya,
- Bilimin yaşamın bir parçası olduğunu göstermeye,
- Araştıran, sorgulayan, bilim okuryazarı olan nesiller büyütmeye,
- Okuyucularının geleceklerine yön vermeye, hayatlarına dokunmaya ve farkındalık oluşturmaya devam ediyor.
Yaşayan Efsane Bilim ve Teknik’in Yayım Hayatındaki Bazı Önemli Kilometre Taşları
İlk sayısını 1 Ekim 1967’de yayımlayan Bilim ve Teknik dergisi, Kasım 1973’te Cumhuriyetin 50’inci yılına özel bir sayı çıkardı. Kasım 1981’de Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı özel sayısı basıldı. Ocak 1991’de Türkiye’de basılı yayıncılıktaki ilk web sayfası Bilim ve Teknik için hazırlandı. Ocak 1994’te derginin tasarımı ve boyutu yayınlandığından beri ilk kez değiştirildi, A4 boyuta ve Amerikan cilt baskıya, soğuk dizgiden bilgisayarlı tasarıma geçildi.
Bilim Gazeteciliği sayısı Ocak 1997’de yayımlandı, aynı sayıda şimdilerde Türkiye’nin en çok satan çocuk dergisi olan Bilim Çocuk dergi eki kitapçığı olarak ilk kez verilmeye başlandı. Mayıs 1998’de ilk kez poster eki verilmeye başlandı. Eylül 1998’de Türkiye’deki ilk amatör gökbilim faaliyetleri ve “Gökyüzü Gözlem Şenliği” Bilim ve Teknik’in çalışmaları ile başladı. Mayıs 2001’de Türkiye’de ilk buluş şenliği etkinliklerini başlattı.
Mart 2002’de “Yeni Ufuklara” bilim serisi kitapçığı dergi eki olarak verilmeye başlandı. Kasım 2003’te Formula-G Güneş Arabaları Yarışları sayısı yayımlandı ve Türkiye’de ilk alternatif enerjili araç yarışları çalışmaları başladı. Ağustos 2005’te Formula-G Güneş Arabaları Yarışı ilk kez düzenlendi.
Haziran 2006 sayısı ile birlikte 39 yıllık dergi arşivi DVD’si verildi. Okurların yoğun talebi üzerine aynı sayının arka arkaya üç defa baskısı yapıldı ve tüm baskılar iki hafta içinde tükendi. Bu da derginin yayın hayatındaki bir rekor olarak tarihe geçti.
Ocak 2007’de 13-15 yaş arası gençlere yönelik “Yıldız Takımı” köşesi yayımlandı. Güncel ve ilginç bilimsel konular daha basit ve renkli bir tasarımla ele alındı. Aynı tarihte dergi ekibi tarafından hazırlanan Meraklı Minik dergisi yayın hayatına başladı. Temmuz 2007’de İlk kez Bilim DVD’si serisi verilmeye başlandı. İlk verilen DVD “Güneş Sistemi” oldu. Yine aynı yıl Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı ilk kez düzenlendi.
Ocak 2009’da tasarım ve içerik üçüncü kez yenilendi, dergi boyutu küçüldü. Aynı sayıda “Gök Olayları Yıllığı” eki ilk kez verilmeye başlandı. Temmuz 2009’da 500’üncü Sayı ile birlikte 42 yıllık dergi arşivi DVD’si verildi. Ekim 2011’de ilk etkileşimli bilim DVD’si verildi. Ocak 2013’de 45 yıllık dergi arşivi DVD’si, Temmuz 2013’te ise TÜBİTAK’ın Kuruluşunun 50’inci yılına özel bir sayı hazırlandı. Kasım 2014’te TÜBİTAK Bilim Söyleşileri etkinliğini Bilim ve Teknik dergisi başlattı.
Ocak 2017’de tasarım ve içerik son kez yenilendi, yekpare kapak tasarımı uygulanmaya başlandı. Aynı yıl, Bilim ve Teknik, yılın en iyi dergi kapağı ödülüne layık görüldü. Mart 2017’de Plazma Roketleri sayısında ise ilk kez artırılmış gerçeklik uygulaması kullanıldı. Aralık 2017 – Mayıs 2018 tarihleri arasında Türkiye’deki birçok üniversitede popüler bilim yazarlığı eğitimi söyleşileri gerçekleştirildi.
Aralık 2018’de abone sayısı bir yılda %400 arttı, bu bir rekordu! Başladığı andan itibaren küresel salgın COVID-19 ile ilgili tüm önemli gelişmeler dergide her ay yer aldı. 16 Mart 2020’de dergi arşivi ücretsiz olarak herkesin erişimine açıldı. Bugüne kadar 20 milyona yakın içerik dosyası indirildi.
Ocak 2021’de Bilim ve Teknik, 2020 yılının en iyi bilim dergisi seçildi. Aynı tarihte bayi satışlarında piyasa payı en yüksek dergi oldu. Bilim ve Teknik, yaklaşık 75 bin aylık baskı sayısı, 55 bin abone sayısı ve 20 bin bayi satış sayısı ile Türkiye’de piyasa payı en yüksek olan dergilerden bir tanesi olmaya ve daha nice nesiller büyütmeye devam ediyor.