Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ödül törenine katıldı.
Törende konuşan Bakan Mustafa Varank, sözlerine geçtiğimiz günlerde vefat eden Baykar Savunma’nın kurucusu Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesi ve tüm milletimize baş sağlığı dileyerek başladı. Varank, "Kendisi karakteriyle, azmiyle, ortaya koyduğu işlerle, inancı ve duruşuyla herkese örnek teşkil eden bir insandı. Hayatını, sağlığını, varlığını bağımsız Türkiye idealine ve davasına adamıştı. Biz gençlerimize her fırsatta tarihimizi işaret ederek Nuri Killigil'leri, Vecihi Hürkuş'ları hatırlatıyor, bu isimleri örnek almalarını tavsiye ediyoruz. İşte Özdemir Bayraktar ağabeyimiz de tıpkı onlar gibi bir davaya inanmış, bunun çetin mücadelesini vermiş ve daha da ötesine geçerek inandıklarını hayata geçirebilmiş bir şahsiyetti. İnşallah, geride bıraktığı eserlerle, yetiştirdiği nesillerle öldükten sonra da bu millete, bu topraklara hizmet etmeye devam edecek." dedi.
Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi olan bir ülke haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Bakan Varank, "Ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projesi yarışmaları da işte bu amaca hizmet ediyor. Bu yarışmalarla hem öğrencilerimizin merak duygusunu tetikliyor hem de ilgi duydukları bilimsel alanlarda çalışmalarını teşvik ediyoruz. Böylece proje yapma kültürünü gençlerimize kazandırma yolunda çok önemli bir adım atmış oluyoruz. Bu yarışmalara katılan öğrencilerimiz, ileride kendi girişimlerini kuracak, icatlar çıkaracak, büyük projelerin bir parçası olacaklar. Onların ortaya koyacağı parlak çalışmalar da inşallah ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sunacak." diye konuştu.
"İşte bugün ortaokul düzeyindeki 15. yarışmamızın ödül törenini düzenliyoruz." diyen Bakan Varank, "Bu yarışmalara toplamda 15 binin üzerinde proje başvurusu yapıldı, daha da önemlisi bu başvurular 81 ilimizin tamamından geldi. Bölgesel aşamayı geçen 204 projenin sahibi 314 öğrencimiz final yarışmasında ter döktü. Final aşamasında 90 proje birincilikten teşviğe kadar farklı kategorilerde ödüller almaya hak kazandı. Ödül kazanan öğrencilerimizi de canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Tabi şunu bilmenizi isterim, bu yarışmaya başvuru yapan her öğrenci aslında bir kazanan konumundadır. Öğrencilerimizin buradan elde ettikleri tecrübe, onların hayatına büyük katkılar sunacak. Bu sebeple ben başvuru yapan öğrencilerimizin her birini ayrı ayrı kutluyorum." ifadelerini kullandı.
"Uluslararası rekabet çok çetin şekilde devam ediyor"
Bilişim çağı olarak da adlandırılan günümüzde uluslararası rekabetin çok çetin şekilde devam ettiğini kaydeden Bakan Mustafa Varank, "Bu rekabetin belirleyicisi de artık sadece fiyat değil. O günler geride kaldı. Artık rekabet bilimsel ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen yeni ürünler üzerinden yapılıyor. İşte bu yüzden, erken yaşlardan itibaren bilimsel bakış açısı ve araştırma kültürünü kazanmış insan kaynağı yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz.” dedi.
Bilimsel çalışmaların, ülke ekonomilerine yüksek katma değer oluşturduğu gibi ülkelerin teknolojik dönüşümünü de tetiklediğini vurgulayan Bakan Varank, “Biz de ülke olarak bu dönüşümü her yönüyle gerçekleştirerek dünya ülkeleri arasındaki gücümüzü arttırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz en önemli uygulamalardan birisi Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 yılında açtığımız bu programla uluslararası camiadaki öncü bilim insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Ülkemize gelen bilim insanlarına çok kapsamlı imkân ve destekler sunuyoruz. Biz bu programı ilan ettiğimizde; ‘Hayal kurmayın, Türkiye'ye kim gelir de bilimsel araştırma yürütür’ şeklinde kendi ülkesinden bihaber söylemlerde bulunanlar oldu. Biz birileri gibi bilim insanlarımızı sloganlarla değil, bizzat somut adımlarla destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. İşte bunun sonucu olarak, açtığımız ilk çağrıya 152'si Türk vatandaşı 91'i yabancı uyruklu olmak üzere 243 araştırmacı başvuruda bulundu. Başvurular sonunda 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia gibi dünyanın en önde gelen araştırma üniversitelerinde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo gibi küresel Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimleri Türkiye'ye taşıdı." ifadelerini kullandı.
Bakan Mustafa Varank, bu yıl ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda çok büyük başarılar elde ettiklerini de hatırlatarak "ISEF yarışmasında 14 projemizden 10'u, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasında ise 6 projemizden 5'i ödül aldı. Bu, son yıllarda yakaladığımız en büyük başarı. Ben buradaki evlatlarımızın da ilerde uluslararası bilimsel çevrelerde hem kendilerini hem ülkemizi başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Tabi başarılarımız sadece bunlarla sınırlı değil. Uluslararası arenada düzenlenen Bilim Olimpiyatlarında sadece 2021 yılında 5 altın, 19 gümüş, 30 bronz ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran pırıl pırıl bilim aşığı gençlerimiz büyük ve güçlü Türkiye'yi çok daha ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle altın çağını yaşayan bilim ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, buna benzer ve daha nice başarılara hep birlikte şahitlik edeceğiz." dedi.
"Önemli bir misyonu yerine getiren TÜBİTAK'taki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum"
Bilim ve teknoloji alanında her şeyin hayal etmekle başladığına dikkat çeken Bakan Varank "Hayal etmeden tasarlamak, bilim ve teknolojide yenilik üretmek mümkün değildir. Dolayısıyla sizlerin bu yaşlarda bilimsel çalışmalara yönelmeniz çok önemli. Sizleri hayal kurmaya teşvik eden bu yarışmaları düzenleyerek önemli bir misyonu yerine getiren TÜBİTAK'taki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sizlerden isteğim, hayal etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan usanmadan bilimsel çalışmalarınıza devam etmeniz. İnandığınızda, cesur olduğunuzda, girişimci bir ruha sahip olduğunuzda hayallerinizin bile ötesine geçebilirsiniz. Bilim yolunda atacağınız her adımda devletimizin imkânlarını yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim. Bu duygularla 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ülkemize, gençlerimize ve bilimsel çalışmalara ilgi duyan herkese hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
“Yarışamaya başvuru yapan öğrencilerimiz küresel sorunlara karşı ‘Biz de varız’ diyor”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasına Özdemir Bayraktar’ın vefatı nedeniyle duyduğu üzüntüyü paylaşarak başladı. Mandal, “Teknolojiyi kullanmaktan çok üreten bireyler olmak denildiğinde aklımıza ilk gelen, sadece savunma sanayi değil diğer sektörlerde önemli çalışmalar yürüten, ben de dahil çoğumuza ilham veren büyüklerimizden birini kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mandal, Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına küresel salgına rağmen öğrencilerin büyük ilgi gösterdiklerini açıkladı.
Prof. Dr. Mandal, “2017 de 7 bin başvuru yapılmıştı, bu yıl 15 bin projeyle başvuru yapıldı. Başvurular pandemi döneminde de hız kesmeden iki katına çıktı. Bu nedenle sizlere yürekten teşekkür ediyorum. Kendinizi alkışlayın.” dedi.
15.674 öğrencinin yarışmaya başvuru yaptığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Başvuruların 5 bine yakını Van’dan gelirken, bu ilimizi Diyarbakır, Antalya, Erzincan takip etti, İstanbul ise 6. Sırada yer aldı. Türkiye’de araştırma temelli yaklaşım, bilim temelli yaklaşım artık belli şehirlerde değil Türkiye’nin her yerinde etkisini gösteriyor. Tüm illerimizde yarışmamıza bu kadar talep olmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Mandal, yarışmanın tematik alt yapısına dikkat çekerek “Bu yarışmada, arttırılmış sanal gerçeklik, ekolojik denge, doğal afetler ve afet yönetimi, su okuryazarlığı, yapay zeka, aile içi iletişim, bilim tarihi ve felsefe, medya okuryazarlığı, kültürel miras gibi konularda ortaokuldaki öğrencilerimiz yarıştı. Küresel sorunlara karşı pandemi ve iklim değişikliği gibi konularda gençlerimiz ‘Biz de varız’ diyorlar. Disiplinlerarası bir yaklaşımla ve takım çalışmasıyla bu yolda ilerliyor olmalarını kıymetli buluyorum.” dedi.
“Öğrencilerimiz uluslararası başarılarıyla bizi gururlandırıyor”
“Öğrencilerimizin başarıları uluslararası boyutta da ses getiriyor.” vurgusu yapan Mandal, TÜBİTAK destekleriyle öğrencilerin önemli başarılara imza attıklarını belirterek “14 projenin sahibi 19 öğrencimiz ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışmasına ülkemizi temsilen katıldı. Bu yarışmaya katılan 14 projenin sahibi 19 öğrenci arasından 6 projenin sahibi 7 öğrencimiz özel ödül, 7 projenin sahibi 9 öğrencimiz ise ISEF büyük ödülünü kazandı. Yarışmada 10 proje ile toplam 13 ödül kazandık. Benzer şekilde, yine lise seviyesinde düzenlediğimiz yarışmada derece alan proje sahipleri arasından yapılan jüri değerlendirmesiyle Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasına ülkemizi temsilen katılmak üzere 6 proje belirledik. Seçilen 6 projenin sahibi 7 öğrenci arasından 3 projenin sahibi 3 öğrencimiz birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü; 4 projenin sahibi 4 öğrencimiz ise özel ödül kazandı. İlk üç dereceyi kazanan öğrencilerimizden 2 projenin sahibi 2 öğrencimiz aynı zamanda özel ödül de kazandı. Yarışmada 5 proje ile toplam 8 ödül kazanan öğrencilerimizle birlikte bu büyük gururu yaşadık.” dedi.
Öğrencilerimizin dünyada başarıyla yarıştığına işaret eden Mandal, 2021’de öğrencilerin 50 ödül aldığını açıkladı.
Prof. Dr. Mandal, öğrencilere “Bu süreçte merakınız kaybolmasın. Hedefiniz, tutkunuz, cesaretiniz eksik olmasın. Buna ulaşmak için çalışmak sabretmek gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu. Mandal, tüm öğrencileri yürekten kutladığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Yarışmada ödül alanlara linkten ulaşabilirsiniz.