TÜBİTAK, Avrasya Bölgesi’nin en büyük savunma sanayi fuarı olarak iki yılda bir Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2019’a katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 30 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihlerinde düzenlenen fuara TÜBİTAK, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ile katıldı.
Savunma ve güvenlik alanlarında önemli bir tanıtım, pazarlama ve iş birliği platformu haline gelen IDEF, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 14. kez kapılarını açtı. Fuara 576’sı yabancı, 485’i Türk olmak üzere toplam bin 61 firma katıldı. Fuarın açılış törenine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve yabancı temsilciler de katıldı.
Fuarda TÜBİTAK tarafından geliştirilen, milli piyade tüfeği MPT 76'ya monte edilebilen ve bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi olan tüfeğe monte milli lazer silahı (TÜMOL) tanıtıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, BİLGEM tarafından milli imkanlarla geliştirilen TÜMOL'u, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a tanıttı. TÜMOL’ün Mehmetçiğe her anlamda üstünlük sağlayacağını ifade eden Varank, şu bilgileri verdi: “Bu, patlayan veya ateşli bir silah değil. Elektriği lazer ışığına çeviriyor. Kısa mesafede etkisi çok yüksek. Ses çıkarmıyor. Sadece kızılötesi kamera ile görülebiliyor. 20 kilowat güç seviyesinde bir geminin güvertesindeki çeliği delebiliyor." Lazer silah sisteminin BİLGEM tarafından tamamen milli olarak tasarlanarak üretildiğini aktaran Varank, silahın kısa mesafede etkisinin çok yüksek olduğunu, 150 metrede hedefi kesin etkisiz hale getirdiğini, 250 metrede hedefe zarar verdiğini, hava şartlarına bağlı olarak bir kilometreye kadar caydırıcı etkisinin bulunduğunu bildirdi. Varank, TÜMOL'un BİLGEM'deki 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydederek, "TÜMOL, el yapımı patlayıcılardan dronlara kadar pek çok farklı hedef türüne karşı etkin bir şekilde kullanılabilecek. Mehmetçiğe her anlamda üstünlük sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’ye Büyük Katkı Sağlayacak 5 Proje, TÜBİTAK SAYEM 1. Faz Çağrısına Kabul Edildi
Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) üyesi firmalar ve üniversite işbirlikleri ile geliştirilen, testleri tamamlanan, Türkiye’nin milli savunma sanayine büyük katkı sağlayacak altı proje, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Programı 1. Faz çağrısına kabul edildi. Fuar alanında bulunan SAHA İstanbul standında, altı protokol anlaşmasının yapıldığı bir İmza Töreni düzenlendi. SAHA İSTANBUL standında gerçekleştirilen imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılarımız Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) konsorsiyumu üyeleri katıldı. SAHA İstanbul öncülüğünde imzalanan anlaşmalarla, Türk şirketleri savunma, havacılık ve uzay alanında alt sistemler geliştirecek. SAYEM 1. Faz çağrısına kabul edilen projeler şunlar: SAHA İstanbul koordinasyonunda, kümelenme üyeleri, ASELSAN, ROKETSAN, ERMAKSAN, SAVER, TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesi ile oluşturulan konsorsiyumla başvurulan “Lazer Hava Savunma Sistemleri Projesi”; Gökser Havacılık liderliğinde ANOVA, FRİTERM, GÜRMETAL, CES firmaları ile Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin bir araya gelerek oluşturduğu konsorsiyumu ile başvurusu yapılan "Uçar Platformlarda Kullanılan İklimlendirme Sistemleri Projesi”; ERMAKSAN, Aluteam, Mayıs Tasarım, Toyotesu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile oluşturulan konsorsiyumla başvurulan “Havacılık Uygulamaları İçin Katmanlı İmalata Uygun Nikel Metal Toz Geliştirilmesi Projesi (ATOM)”; ELKON firması ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen “İnsansız Deniz Araçlarının Otonom Çalışabilmesi İçin Ölçüm, Test ve Seyrüsefer Amaçlı Kontrol Birimi Geliştirme Yol Haritası (İDA-OTO SEVK) Projesi”; NETA koordinatörlüğünde, PROFEN, ICT, NETPA ve İTÜ konsorsiyumu olarak başvurulan “Uydu Haberleşme Terminal Sistemleri Projesi”.
SAGE ve ROKETSAN Arasında “TST 101 Tapa Komplesi” Üretimi Konusunda İş Birliği Protokolü İmzalandı
Fuarda, Türkiye’nin savunma sanayiinde önde gelen iki kuruluşu olan TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN A.Ş., mühimmat sistemleri için en kritik bileşenlerden biri olan TST-101 tapasını, yerli ve milli imkânlarla üretebilmek adına işbirliği protokolü imzaladı. Anlaşmaya TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş ve ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar imza attı.
Faruk Yiğit, imza töreninde yaptığı konuşmada, imzalanan protokolü ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE birlikteliğinin imza altına alınmış bir şekli olarak gördüğünü ve bu işbirliği protokolünün TÜBİTAK SAGE’nin tasarlayarak ve ROKETSAN’ın da üreterek kazanabileceğinin bir ispatı olduğunu söyledi. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş da uçaktan atılan mühimmatta kullanılan ve tamamen yurt dışına bağımlı olunan bir ürünün bu işbirliği sayesinde yerlileştirildiğini ifade etti. TST 101 Tapa Komplesinin seri üretimine iki kurumun iş birliğiyle başlanacağını aktaran Okumuş, yurt dışına bağımlı olunan bu üründe yerlileşmenin sağlanacağını ve bu durumun cari açığa olumlu etki edeceğini belirtti.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, yer altı hedeflerine karşı ve sığınak delici bomba olarak kullanılabilecek SERT-82 ve SARB-83 lansmanları da IDEF 2019’da gerçekleştirildi. Bu ürünlerin yanı sıra SOM, SOM-J, HGK-82, KGK-83, GÖKTUĞ, BOZOK, TOGAN, konsept ürünler ve bir çok alt bileşen IDEF 2019’da sergilendi.
Savunma Sanayi Eğitim Faaliyetlerinde İş Birliği
IDEF 2019’da, TÜBİTAK BİLGEM ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında, savunma sanayinin sürdürülebilirliğini teminen yetenekli insan gücü yetiştirilmesini sağlamak amacıyla, "Savunma Sanayii Akademisi Kapsamında Eğitim Faaliyetleri İşbirliği Protokolü” ve “Hava Kuvvetleri Komutanlığı Elektronik Harp Programlama Merkezi Mühendislik Desteği Alımı (SAKA) Projesi” sözleşmeleri imzalandı.
Fuarda ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığı ve aralarında TÜBİTAK BİLGEM’in de bulunduğu Savunma Sanayii paydaşları arasındaki veri iletişimini güvenli, daha hızlı ve daha az kaynak kullanımıyla sağlamak amacıyla kurulacak Savunma Sanayii Ağı (SavNET) iyi niyet protokolü imzalandı.
IDEF19’da, Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Pakistan Stratejik Planlama Bölümü Kuvvet Komutanı Korgeneal Sargraz Sattar ve beraberindeki heyeti ağırladı.