Konya’nın Meram İlçesinde TÜBİTAK Kitaplığı açılışına katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Pandemi koşulları devam ederken TÜBİTAK Kitaplığı’na kitaplarımızın teslimini yapmıştık. Bu kütüphanemiz Tokat, Muş, Batman ve Gaziantep’te açtığımız diğer kütüphanelerimize de ilham oldu. TÜBİTAK kitaplarını tüm ülkemize yayacağız, kütüphanesiz okul kalmayacak.” ifadelerini kullandı.
Konya’da TÜBİTAK olarak yıl içerisinde çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “İlk bilim merkezimizi Konya’da açtık. Şu anda ülke genelinde bilim merkezi sayımızı 7’ye çıkardık. Bu sayıyı daha da arttıracağız. Konya Bilim Merkezimiz diğer bilim merkezlerimize de örnek oldu. Yine yaklaşık bir ay önce gerçekleştirdiğimiz Konya Bilim Festivali en çok gurur duyduğumuz etkinliklerimiz arasında yer alıyor.” dedi.
TÜBİTAK’ın düzenleyicisi ya da paydaşı olduğu etkinliklerde son yıllarda Konya’dan katılımın arttığına ve Konyalı öğrencilerin ciddi başarılar elde ettiğine değinen Mandal, “TEKNOFEST’e Konya’dan katılan öğrencilerimiz bizi gururlandırıyor. Konya’dan katılan öğrencilerimiz hem geçen yıl hem de bu yıl dereceye girdi. Yine 2020 yılındaki Biyoloji ve Fizik Olimpiyatlarında Konyalı öğrencilerimiz önemli dereceler elde etti. Size sunulan imkanları bu şekilde değerlendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek yıllarda dünya genelinde iklim değişikliği de dahil olmak üzere daha fazla sorunla karşı karşıya kalınacağını vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “İklim değişikliği dahil pek çok sorunla daha fazla karşı karşıya olacağız. Yaşadığımız tüm güçlüklerle bilim temelli yaklaşımla hareket ederek mücadele edebiliriz. Karmaşık, dinamik ve değişken sorunlarla mücadelede nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Mevcut becerilerimizi geliştirmemiz ve değişen sorunlara birlikte başarma anlayışıyla yaklaşmamız ve hızlı çözüm üretebilmemiz gerekiyor.” açıklamasını yaptı. TÜBİTAK Başkanı Mandal, TÜBİTAK yayınlarının bilim temelli yaklaşımın yaygınlaşmasında tüm öğrencilere rehberlik ettiğini vurguladı.
‘Ar-Ge ve yenilik ekosisteminde birlikte geliştirme ve birlikte başarma’
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KOP (Konya Ovası Projesi) Bölgesi Üniversiteler Birliği UNİKOP – TÜBİTAK değerlendirme toplantısında rektörlerle bir araya geldi. Mandal toplantıda ‘Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma; Ülkemizin İhtiyaç ve Öncelikleri Kapsamında TÜBİTAK Odaklı Süreçlerin Değerlendirilmesi’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“Ar-Ge ve yenilik birikimlerimizi birlikte geliştirme yaklaşımları kapsamında harekete geçiriyoruz” vurgusu yapan Prof. Dr. Mandal, birlikte iş yapma modelinin önemine değindi ve “Araştırma/aday araştırma üniversiteleri ve 6550 sayılı Kanuna göre yeterlik almış altyapıları ile birlikte Yüksek Teknoloji Platformlarından kurum ve kuruluşlarımızın seferberliğini bekliyoruz.” mesajı verdi.
Küresel salgın dönemindeki deneyimlere dayalı olarak geleceğin insan kaynağının dinamik süreçlere uyum sağlama becerilerinin ön plana çıktığını vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Mandal, bu deneyimi sorunlara çözüm bulma odaklı kullanmaya kararlı olduklarının altını çizdi.
UNİKOP üniversiteleri bağlamında, son 4 yılda bilim insanları destek programları kapsamındaki TÜBİTAK destek sayısının 964’e ulaştığını ifade eden Mandal, “Proje tabanlı araştırma heyecanının ve proje yapma çalışmalarının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayan STAR Programı çağrımıza lisans öğrencileri tarafından rekor sayıda başvuru aldık. 2020 Star Programında UNİKOP üniversitelerinden 52 öğrenci araştırma projelerinde görev aldı. 2021 yılı için UNİKOP Üniversitelerinden toplam 172 başvuru yapıldı.” açıklamasında bulundu.
Yeşil dönüşüme TÜBİTAK olarak önem verdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin 2053 sıfır emisyon hedefi için kurum olarak çalışmalara hız verdiklerini vurguladı. Net sera gazı salımlarının sıfırlanması ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırılması için Yeşil Mutabakat ile uyumlu olan konularda sunulan projelere ek puan imkanı sağlandığını belirten Mandal, “Avrupa Yeşil Mutabakatı için ilk kez ek puan imkanı sağlanan çağrı sonuçlarımıza göre 90 proje desteklendi. UNIKOP üniversiteleri tarafından mevcut durumda desteklenmekte olan toplam 158 projeye yaklaşık 65 milyon lira bütçe ayrıldı. Temiz bir gelecek için ülkemizin 2053 net-sıfır sera gazı salımı hedefleri doğrultusunda KOP bölgesi üniversitelerinin yenilenebilir enerji odaklı projelerini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Sürdürülebilir rekabet gücü için sera gazı salımlarının ve çevresel etkilerin tersine çevrilmesinin zorunlu hale geldiği ortamda 1501 ve 1507 çağrılarımıza Yeşil Mutabakat öncelikleri eklendi.” diyen Mandal, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ülke ekonomisi ve sanayisinin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla BiGG Yeşil Büyüme Çağrısını açtıklarını hatırlattı.
Sanayide dijital dönüşümün sağlamakta olduğu gelişmelere ek olarak insan odaklı, sürdürülebilir ve esnek bir sanayi sektörünün inşa edilmesi için Ar-Ge ve yenilik tabanlı çözümlerin önemli olduğuna vurgu yapan Mandal, “Desteklenen TÜBİTAK projelerinin destek süreci tamamlandıktan sonrası için Ticarileşme İzleme Süreci oluşturulmuş olup bu gelişmeden uygulamaya geçen yenilikçi çözümler yararlanacak. TÜBİTAK BiGG programı kapsamında toplam 1.663 teknoloji tabanlı girişimcimiz şirketlerini kurarak teknogirişim sermayesi desteği ile iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde etti. BiGG 2020 yılı 2. çağrısı ile desteklenecek olan 136 yeni girişimci ile birlikte Programımızdan yararlanarak kurulmuş girişim firması sayısı toplamda 1.663’den 1.799’a ulaşmış olacak.” dedi.
Toplantıya Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi'nden rektör ve rektör yardımcıları katıldı.
Gün içinde Konya’da temaslarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, Konya Teknik Üniversitesi’ni ziyaret ederek, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’ni ziyaret etti. Konya Valisi Vahdettin ÖZKAN ile bir araya gelen Mandal, valilikte düzenlenen Konya Sanayii ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Mandal ayrıca Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’nde (KTEB) gerçekleştirilen bir sunuma katılırken, ASELSAN Konya Tesisinde inşaatı devam eden bölgeyi gezdi.