TÜBİTAK’ın 1515 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Arçelik İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı" açılış töreni gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak özel sektör iş birliğinde ülkemizin inovasyon ekosistemini büyütmeye devam ediyoruz. Takip edenler bilirler. Bu yıl içerisinde finansal teknolojiler, biyoteknoloji ve mobilite gibi tematik alanlara ev sahipliği yapan teknolojiyi geliştirme merkezlerinin açılışlarını gerçekleştirdik. Rekabetçi sektörler programı kapsamında endüstriyel tasarım merkezlerinden Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisine kadar birçok önemli araştırma altyapısının açılış heyecanına hep birlikte şahit olduk. İşte bugün de bu zincire yeni bir halka daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Bakan Varank, “Beyaz eşya sektörünün güçlü lokomotifi Arçelik'in TÜBİTAK destekli 'İleri Malzeme Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştiriyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum. Büyük ve güçlü Türkiye'ye giden yol, hiç şüphesiz katma değerli ve yüksek teknolojili üretimden geçiyor.” vurgusu yaptı.
Varank, “Zaman zaman gizli ya da açık ambargolarla karşı karşıya kalan bir ülkeyiz. Çok uzaklara da gitmeye lüzum yok, daha yakın zamanda İHA'ların kameralarının çeşitli bahanelerle ülkemize nasıl verilmediğini hepimiz şahitlik ettik. Verilmedi de ne oldu? Kendi kameramızı kendimiz yaptık. Bu manada baktığınızda, teknoloji üretmek demek aslında siyasi bağımsızlığı da tam anlamıyla kazanmak demek" değerlendirmelerinde bulundu.
Mikroçip imalatı için yatırım çağrısında bulunan Bakan Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'de taş üstüne taş koyan bütün müteşebbislerimizin her zaman yanında durmaya çalışıyoruz. Bu manada Arçelik altyapılardan insan kaynağına ve araştırma projelerine kadar desteklediğimiz şirketlerin en önde gelenlerinden bir tanesi. Tabii ben şimdi Arçelik'le ilgili bir çağrıyı da bir duyuru da tekrar bu kürsüden yapmak istiyorum. Inverter kompresörler ne kadar önemli ve değerli ise, Türkiye'de aynı derecede önemli ve değerli bir yatırım da yapılması gerekiyor. Nedir bunlar? Mikroçipler. Ben Arçelik'in ne kadar çip tükettiğini biliyorum. Bence bir çip yatırımı yapmak Arçelik'e yakışır. Gelin beraber çalışalım, biz verebileceğimiz desteği verelim. Bu çip yatırımını Arçelik'le beraber ülkemize kazandıralım diyorum" diye konuştu.
“Bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz”
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK 1963 yılından beri ülkemizde bilim, teknoloji, yenilik ekosisteminde birçok destek sunuyor. Bu desteklerde rekabet üst düzeyde oluyor. Her dönem binlerce proje alıyoruz. Ancak 1515 Öncül Ar-Ge Programımızda ise rekabet yok, biz firmalara giderek onları bu programa davet ediyoruz. Çünkü bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz. Geleceğin daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlarına çözüm bulma amacıyla sadece teknoloji geliştiren değil, geliştirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda belirli bir seviyeye gelmiş firmalar bu destekten faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Mandal, “Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyada daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlara çözüm üretmek için yenilikçi yaklaşım geliştirme hedefi olan daha fazla firmamız bu programa aday oldu. Arçelik Öncül Araştırma Laboratuvarında yine bugünün ve geleceğin en önemli güçlüğü olan İklim değişikliği başlığında “İleri Malzemeler, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri” alanlarında biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi, gıda, sağlık, enerji güvenliği gibi birçok ihtiyaca çözüm bulmaya çalışacaklar. Burada üretilecek kritik bilgi içinde çok disiplinli bir yaklaşımda üniversite ve araştırma merkezleri ile çalışılacak. Sanayi-üniversite iş birliklerinin tetikleneceği bir araştırma merkezinin oluşturulması hedefiyle başlatılan laboratuvarda başlangıçta 5 üniversite ile işbirliği planlandı. İnsan kaynağı temeli esas. Hem doktoralı hem normal araştırmacı sayısında 5 yıl içindeki artış hedefi kıymetli” dedi.
“Arçelik hem TÜBİTAK destekli BİGG uygulayıcı kuruluşumuz hem TÜBİTAK SAYEM platform yürütücümüz”
Programın ülkemizin küresel rekabetine sağlayacağı katkı göz önüne alındığında çok daha tercih edilen bir program haline geldiğini vurgulayan Mandal, “Arçelik hem TÜBİTAK destekli BİGG uygulayıcı kuruluşumuz hem TÜBİTAK SAYEM platform yürütücümüz. Arçelik bu programlarımızda öncü rol üstlendi, bu programda da yer aldığı için tebrik ediyoruz, bu programda yer alacak araştırmacılarımıza başarılar diliyoruz.” diye konuştu.
“Programa artık KOBİ’ler de başvurabilecek”
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programının bileşenlerini yakın zamanda değiştirdiklerini ve büyük ölçekli firmalar yanında başvuru koşulunu sağlayan KOBİ düzeyindeki firmaların da başvurması için programda değişiklik yaptıklarını belirtti.
“Tersine beyin göçüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz"
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu da uluslararası rekabette teknoloji ve AR-GE'nin öneminden bahsederek, Arçelik'in, AR-GE merkezinin kurulduğu 1991 yılından bugüne kadar kamu, üniversite ve sanayi iş birliklerine her zaman ayrı bir önem verdiğini söyledi.
Son yıllarda TÜBİTAK'ın teknoloji hazırlık seviyeleri için oluşturduğu tüm programlarda aktif olarak yer aldıklarını dile getiren Ebiçlioğlu, şu açıklamalarda bulundu:
"Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız himayesinde TÜBİTAK desteğiyle açılışını gerçekleştirdiğimiz araştırma laboratuvarını yurt içi ve yurt dışındaki bilim insanlarını AR-GE ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi haline getirmeyi ve tersine beyin göçüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Üretim teknolojilerinde ilerleme sağlamamıza yardımcı olacak ve teknoloji alanında yeni iş birliklerini tetikleyecek böyle kıymetli bir programın parçası olduğumuz için onur duyuyoruz. Milli Kalkınma Hamlesi ve ülkemizin katma değerli üretim kabiliyetleri açısından kamu ve özel sektörün el ele ilerlemesi kritik önem arz ediyor. Öncül AR-GE laboratuvarı çalışması kamu-özel sektör iş birliği açısından çok güzel bir örnek teşkil ediyor."
Arçelik Kıdemli AR-GE Direktörü Emre Oğuz da laboratuvara ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunum yaptı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesen Bakan Varank ve beraberindekiler, son olarak laboratuvarda incelemelerde bulundu.
Törene Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız da katıldı.
Türkiye'nin teknoloji yol haritalarına destek olmak hedefleniyor
Arçelik İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı'nın yurt içi ve yurt dışı doktoralı araştırmacıları AR-GE ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi olması ve Türkiye'nin teknoloji yol haritalarına ve stratejik eylem planlarına destek olması hedefleniyor.
Küresel AR-GE ve inovasyon ekosistemine liderlik hedefleyen Arçelik, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK ile stratejik iş birliği gerçekleştiriyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK 1515 kodlu Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında açılan laboratuvarda, temel araştırma düzeyinde yeni bilgilerin üretilmesi, uygulanması ve bilimsel çıktıların oluşturulması amaçlanıyor.
TÜBİTAK program kapsamında öncül AR-GE laboratuvarına 5 yıl süreyle destek sağlayacak. Yürütme komitesi kararı ve başkanlık onayıyla destek süresi 5 yıl daha uzatılabilecek.
Laboratuvarın, stratejik planları TÜBİTAK tarafından belirlenirken çalışmalar Arçelik tarafından yürütülecek.
TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı nedir?
TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı, Türk bilim insanlarının araştırma niteliklerinin yükseltilmesi ve Ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasını hedefler.
Belirtilen amaçlarla, alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge Laboratuvarlarının belirli giderleri geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenir.
Araştırma programı kapsamında; yeni bilgiler üretilmesi ve uygulanması, bilimsel yorumların yapılması, güncel ve gelecekte karşılaşılması muhtemel teknolojik ve bilimsel problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılması, kavramsal doğrulama, yeni kuramsal çerçeveler oluşturulmasına yönelik faaliyetler düzenleniyor.