TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilim ve Teknoloji Haftası’nda Mamak Belediyesi’nin Kütüphane Söyleşilerine konuk olarak, "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Mamak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci’nin de katıldığı söyleşide; ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde yaklaşık 200 genç TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile sohbet etti.
"Genç insan kaynağımız ile bir araya gelerek, bilim ve teknolojinin heyecanını birlikte paylaşıyoruz" diyen Prof. Dr. Mandal, 8 – 14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası’nda okullarda gerçekleştirilecek bilim ve teknoloji buluşmaları, çevrimiçi ve fiziki etkinliklere ilişkin bilgi verdi. TÜBİTAK Başkanı, öğrencilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutladı.
“Farkındalık oluşturmak istiyorsanız sınırları aşmanız gerekiyor”
Kendi kariyer yolculuğu üzerinden verdiği örneklerle gençlere tavsiyelerde bulunan Mandal, “Size sunulanla yetinmeyin, TÜBİTAK proje yarışmasına girmek istiyorsanız bunda bir sınır yok. Farklı olup farkındalık oluşturmak istiyorsanız sınırları aşmanız gerekiyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Hasan Mandal, gelecekte farklı alanlarda söz sahibi olacak gençlere hitabında önümüzdeki 10 yılın risklerine dikkat çekti. Bulaşıcı hastalıklar, iklim değişikliği, siber güvenlik, ekonomik krizler ve düzensiz göç gibi sorunlara değinen TÜBİTAK Başkanı, gelecek 10 yılın sorunlarının günümüzün geleneksel bakış açısıyla çözülebilmesinin zor olduğunu belirterek, “Karmaşık sorun çözmek gittikçe daha önem kazanacak. Bunu bir fırsat olarak görmelisiniz. Çok disiplinli çalışmalara açık olun” tavsiyelerinde bulundu.
“Gençlerimize eğitim hayatlarının her safhasında fırsatlar sunuyoruz”
Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek programları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “Biz ülkemizin kritik ihtiyaçlarına cevap veren stratejik Ar-Ge projelerini yürüten bir kurum olmanın yanı sıra, ilkokuldan başlayarak doktora sonrasına kadar gençlerimize birçok fırsat sunan da bir kurumuz.” İfadelerini kullandı.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştiğini belirten Mandal, “Teknoloji geliştiren bir Türkiye hedefi için Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile ülkemizin teknoloji geliştirme potansiyeli olan öğrencilerimizi destekliyoruz” dedi. Uluslararası Bilim Olimpiyatları kapsamında güncel başarı örneklerine de değinen Prof. Dr. Mandal, “Kendinizi değerlendirmenizin önünde bir engel yok” sözleriyle gençleri Bilim Olimpiyatları’na katılmaya davet etti.
2204-B Ortaokul öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına gelen rekor başvuruya da değinen TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmamızda 10 alanda ve 43 temada toplam 23 bin 968 proje, 31 bin öğrenci ve 4 bin 583 okul içeren rekor başvuru alarak yüzde 52'lik artış yakaladık” dedi.
Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen veya yürütülen araştırma projelerinde görev alan bin 543 lisans öğrencisinin aylık burs ile desteklendiğini de hatırlatan Başkan Mandal, “Ben de Varım" diyen genç insan kaynağımızı Ar-Ge süreçlerine dahil ettik” diye konuştu.
“Teknolojiyi kullanan değil; tasarlayan, geliştiren ve üreten olmak istiyorum diyorsanız TEKNOFEST’e gelin”
Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST ile sınırları zorlayan genç insan kaynağının, geleceğin teknolojilerinin tasarlanıp üretilmesi için önemli katkılar sağladığına da vurgu yaparak, “Teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olmak istiyorum diyorsanız; sizlerden, gelecek yarışmalarda aday olmanızı bekliyorum” dedi.
Sunumun ardından soru cevap kısmında katılımcıların sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal daha sonra gençlerle toplu fotoğraf çektirdi. Kütüphanenin Necip Fazıl Kısakürek salonunda ders çalışan öğrenciler ile kısa bir sohbet gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı, Şehitlik Bilim ve Sanat Merkezi’nin çocuk kütüphanesi bölümünde ise miniklerle bir araya geldi. Başkan Mandal, çocuklara Meraklı Minik Dergisi hediye etti.