TÜBİTAK 8 Mart Dünya Kadınlar gününde iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yeni bir adım daha attı ve her 8 Mart’ta geleneksel hale gelen fidan bağışlama etkinliğini bir adım ileriye taşıdı, kadın çalışanları için Gebze Kampüsünde fidan dikme etkinliği düzenlendi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte TÜBİTAK çalışanları Gebze yerleşkesinde fidanları toprakla buluşturmanın heyecanını yaşadı. TÜBİTAK Fen Lisesi Göletinin yan tarafındaki araziye yaklaşık 300 zeytin fidanı dikildi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal kadın çalışanlara verdiği emeklerden ötürü teşekkür etti ve TÜBİTAK’ın her başarısında kadın çalışanların büyük emekleri olduğunun altını çizdi.
Mandal, “Kadın çalışanlarımız adına bir hatıra ormanı oluşturmanın da gururunu hep birlikte taşıyacağız. Hem iklim değişikliği ile mücadele hem de gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedeflerimiz kapsamında da önemli bir adım olan fidan dikme etkinliğimizin devamlı olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde makilik alandan meydana gelen yangını hatırlatan Mandal, “Talihsiz bir şekilde yangın gerçekleşmişti ve o dönem için makilik bir alanı kaybetmiştik. Şimdi de kampüsümüzde burayı zeytin ağaçlarıyla donatıyoruz ve bunu da anlamlı bir günde yapmak istedik” dedi.
Prof. Dr. Mandal “Her yıl biz TÜBİTAK olarak 8 Mart kadınlar günümüzde kadınlarımızın her biri için bir fidan bağışlıyorduk Orman Genel müdürlüğümüze. Ama bu yıl yaşamış olduğumuz bu tecrübeden dolayı bunu daha anlamlı kılabilmek için kendi fidanlığımız olsun istedik. Bunu da geleneksel hale getirmek istiyoruz. Ben 8 Mart kadınlar gününün tekrar hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.”
“TÜBİTAK’taki kadın çalışanlarımızın emekleri ve katkıları çok kıymetli”
“Kadınlar TÜBİTAK gibi bir kurum için çok daha farklı bir anlam ifade ediyor.” vurgusu yapan Mandal, “TÜBİTAK çünkü ülkemizin bilim ve teknolojideki amiral gemisi yol göstericisi ve biz bugün yangın konuşuyorsak selleri, afetleri konuşuyorsak bunların hepsi için çözümün yine bilimle teknolojiyle olacağına inanıyoruz. O bilim ve teknolojinin noktasındaki en önemli amiral gemisi olan TÜBİTAK’taki kadın çalışanlarımızın emekleri ve katkıları çok çok kıymetli. İster araştırmacı olsun, ister destek personeli, ister idari personel, ister bir hizmetli. Yaklaşık 6.300 kişilik çatının altında gecesini gündüzünü, aklını bu işe veren ve ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan o bilgiyi ve teknolojiyi geliştirmek için ben de varım diyen bu kurumun çalışanı olmalarından dolayı ben hepsine yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.
TÜBİTAK Başkanı, “Gelecek yıllara baktığımız zaman da iklim değişikliği odaklı başlıklar, buna bağlı olarak gıda arz güvenliği, su arz güvenliği yine toplumsal yaşanabilecek bazı sorunlar, güçlükler bunların tümünün üstesinden gelebilmek için anahtar kelime, anahtar kavram bilim ve teknoloji, TÜBİTAK da buna katkı vermeye, üretmeye, geliştirmeye devam edecek. Bu süreçte de kadınlarımızın rolü çok çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.
“TÜBİTAK’ta kadın çalışan ve yönetici sayısını artırmayı hedefliyoruz”
“Başkanlık ve Enstitülerimizde görev yapan yaklaşık 6300 personelimizin yüzde 32’sini, Başkanlık birimlerimizdeki personelimizin yüzde 50’sinden fazlasını kadın çalışanlarımız oluşturuyor. Amacımız bu sayıyı daha da arttırmak ama sadece çalışan değil, özellikle de karar verme noktalarında yönetici pozisyonundaki kadın araştırmacılarımızın, kadın çalışanlarımızın sayısını arttırmaya çalışıyoruz.” diyen Mandal, “Yine destek programlarımız noktasında ülkemizin bilim, teknoloji ve yeniliği destekleyen en önemli Kurumu olarak Hem Grup Yürütme Kurullarımızda hem Danışma Kurullarımızda artık her birinde en az bir kadın araştırmacımız, bilim insanımız var. Bunun gelecek yıllarda daha da artacağına eminiz. Ben tekrar tüm kadınlarımıza sunmuş oldukları emekleri ve katkıları için yürekten teşekkür ediyorum ve bugün başlatmış olduğumuz girişimin de kurumumuza, ülkemize, insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.