Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİLGEM'in organize ettiği, Savunma sanayisindeki firmaların PYO yapıları hakkında iyi uygulamaların ve öğrenilmiş derslerin paylaşıldığı Savunma Sanayi Proje Yönetim Ofisi (PYO) Buluşmasına katıldı.
TÜBİTAK binasındaki Feza Gürsey Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mandal, proje yönetiminin önemine vurgu yaptı, “Her kurum kendi değerlendirmesini yaptığında görecek ki araştırma yapıyoruz ama yönetmiyoruz.” dedi.
Üniversitelerde sonsuz kaynak olmadığını ve kaynak planlaması yapmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak destek programlarında bu süreci araştırma yönetme çabası içindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Üniversite yetkinlik planı açıkladıklarını hatırlatan Mandal, “Üniversitelerde araştırma süreci yönetiliyor mu diye bakıyoruz. Birçok iyi araştırma projesi var ama bu projeler yönetiliyor mu tartışılır.” ifadelerini kullandı.
“Ürün yönetiminde Ar-Ge esaslı teknolojiler ve ürün noktasında gelişmiş durumdayız ama ürün yönetimi Türkiye’de yok. Çabalar var” dedi.
Ürün yönetiminin başlı başına bir konu olduğuna dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı, onun ayrı bir konu olarak ele alınması gerektiğini de söyledi.
Konunun toplantıda samimiyetle ele alınması gerektiğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, “Üniversitelerde proje yönetimi yok ama çabalar var. Deneyimler cesaretli bir şekilde paylaşılmalı. Tüm kurumlarda öğrenme süreci devam ediyor. Bu nedenle bir kurumun diğerinden bu noktada ileride olduğunu sanmıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Mandal, “Kaynak nerede ise oraya koşuyoruz ama projelerin büyük çoğunluğu önerildiği zaman bitmiyor. Zaman dilimi ve bütçe aşılıyor. Bu anlamda kıymetli bir toplantı.” dedi.
Savunma sanayinin ihtiyaçları nedeniyle bu anlamda başı çektiğini belirten Mandal, son dönemde sağlık ve enerji sektörlerinin de proje yönetimi konusunda öne çıkmaya başladığına işaret etti. Mandal, “Savunma Sanayi Başkanlığı varsa Sağlık Endüstrisi Başkanlığı da kurulacak.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda deneyim paylaşımları yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mandal, “Kurumlardaki potansiyeli daha da değerlendirmeye çalıştıkça görüyoruz ki “yapmak yerine yönetmek” dönüşüm için önemli bir adım. Ülkemizdeki araştırma kavramında proje süreçlerini yönetme noktasında ileri gideceksek bunu buradaki arkadaşlarla yapacağız.” ifadesiyle toplantının önemine işaret etti.
Ar-Ge ve teknoloji üretiminin üst çerçeve olduğunu belirten Mandal, bunun alt çerçevesinin proje ve ürün yönetimi olduğunu kaydetti.
Mandal konuşmasının sonunda toplantının geri dönüşlerini üst seviyede ele almak gerektiğini de söyledi.
Toplantıda Proje Yönetim Ofisi (PYO) Temelleri, Savunma Sanayi PYO Uygulamaları, Proje Yönetimi, Sistem Mühendisliği ve Ürün Yönetimi başlıklı sunumlar gerçekleştirildi; ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK UZAY ve SDT katılımıyla iki oturumlu bir panel yapıldı.
Toplantıya, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK UZAY, SSB, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, STM, SDT, Meteksan, BİTES ve BMC’den konuyla ilgili yetkililer katıldı.