Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal 7. EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesine çevrimiçi olarak katıldı. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin (EURIE) geldiği aşamayı takdirle karşıladığını belirterek, bu zirvenin bölgesel ve küresel yükseköğretimin gelişimine katkı vererek önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi. Mandal, TÜBİTAK’ın da her zaman bu zirveye katkı vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Mandal konuşmasında; konuya araştırma ekseninden bakacağını belirterek, ortak geleceğimiz için birlikte çalışma ve birlikte başarma yaklaşımının önemine vurgu yaptı. Hem küresel hem de bölgesel anlamda birçok güçlükle karşı karşıya olduğumuza işaret eden Mandal, Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan gelecek on yılın risk haritasından örnekler verdi: “Yakın gelecekte salgın hastalıklar yine karşımıza çıkacak ancak iklim değişikliği ve buna bağlı başlıklarla karşı karşıya geleceğiz. Şu an göç konuşuyoruz ancak yakın gelecekte iklim göçünü konuşuyor olacağız.”
İklim değişikliği anlamında konuların karmaşık, değişken ve dinamik olduğuna dikkat çeken Mandal, güçlüklerin çözümünde yükseköğretim kurumlarına çok fazla görev düştüğünün altını çizdi. Bu güçlüklerin çözümünde gelenekselden çok yenilikçi yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “Bireylerin ve kurumların kendi çabalarıyla değil, iş birliği hatta kurumların birlikte iş yapmasına dayalı bir dönüşüme ihtiyaç olduğuna işaret etti. Mandal, “Geleneksel bakış açıları, karşı karşıya kaldığımız güçlüklerin çözümü için yeterli değil. Bilgi üreten ile bilgiyi kullananın birlikte çalışmasına ihtiyaç var. Bunu “Üniversite-sanayi” veya “Üniversite-kamu” olarak ifade edebiliriz.” dedi.
Konulara bakışın da değişmesi gerektiğine değinen Mandal, “Teknolojik çözümlerimiz var ama konu karmaşık ve teknolojinin yanında sosyal ve beşeri bilimlerin de içinde olduğu şekilde geliştirilmesine ihtiyaç var. Örnek olarak dünyada aşı çalışmaları var ancak aşı olmak istemeyen insanlar da var. Teknolojik gelişme olması önemli ama yetmez, sosyal ve beşeri bilimler açısından da bu sürecin devam ettirilmesi lazım. Yani iş birliği değil birlikte iş yapmak. Konsorsiyum oluşturmak ve başarıya ulaşana kadar birlikte çalışma yaklaşımına önem vermek.” ifadelerini kullandı.
“Bilgiyi üreten ile bilgiyi kullananları bir araya getirmeye çalışıyoruz”
TÜBİTAK olarak iklim odaklı süreçlere odaklandıklarını belirten Mandal, dijitalleşmenin de önemine değinerek “Artık Endüstri 5.0 diyoruz yani daha fazla insan odaklı ve sürdürülebilirlik odaklı olmalıyız, dijitalleşme tek başına yeterli değil.” dedi.
“TÜBİTAK olarak yeni birlikte üretim yöntemleri, yeni insan kaynağı geliştirme yöntemleri ve araştırma geliştirme yöntemlerini geliştirmeye; karmaşık konuların çıktı ve etkilerine odaklanıyoruz.” vurgusu yapan Mandal, “Bilgiyi üreten ile bilgiyi kullananları bir araya getirmeye çalışıyoruz, bu şekilde daha fazla destek sağlıyoruz. Sanayi doktora programı buna örnek verilebilir. 7 yıllık bir program. 4 yıl üniversite – sanayi birlikte danışmanlık yapıyor, doktora sorasında 3 yıllık istihdamı da bu program destekliyor. Hem arkadaşımızın, doktora mezununun istihdamı sağlanıyor, hem de kurumlar kazançlı çıkıyor, bu durum birlikte geliştirmenin bir örneği.” değerlendirmesinde bulundu.
“Ülkemizde yüksek teknolojide çok ithalat kalemi var. Yüksek teknoloji programlarımızda platformlar oluşturuldu ve ihtiyaçlara çözüm aranıyor.” diyen Mandal Türkiye COVID-19 Platformunu örnek verdi.
“İklim Şurasında kabul edilen politika önerileri üzerine TÜBİTAK destekleri oluşturulacak”
İklim değişikliğine konusuna odaklandıklarını vurgulayan Mandal, “İklim değişikliğine Çevre ve Biyoçeşitlilik, Temiz ve Döngüsel Ekonomi, Temiz, Erişilebilir ve Güvenli Enerji Arzı, Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım ile Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım başlıklarında odaklanmaya çalışıyoruz. Geçen hafta düzenlenen İklim Şurası’nda bu başlıklarda 34 politika önerisi geliştirildi ve kabul edildi. TÜBİTAK olarak gelecekteki desteklerimizi bu politika önerileri üzerine inşa edeceğiz. 2053 sıfır emisyon hedefine katkı vermek için bilim ve teknoloji ekseninde TÜBİTAK çatısı altında ARGE çalışmalarımızı yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Sürdürülebilir sistemlere dönüşüm sağlanmalı.” çağrısı yapan Mandal, “Dijitalleşme ile birlikte yeşil kalkınma da ülkemiz ve diğer ülkelerin gündeminde olacak. İş birliği ve iş yapma yöntemleri artacak. EURIE ile benzer iş birliklerimiz var. AB ve Ufuk Avrupa programları ile başarılı iş birliklerimiz devam ediyor. Ufuk 2020’de başarılı bir dönem geçirdik ve kattığımız bütçeden çok daha fazlasını geri alarak büyük bir başarı elde ettik. Türkiye artık Ufuk Avrupa programının bir üyesi.” diye konuştu.
Avrasya Yükseköğretim Zirvesinin öneminin altını çizen Prof. Dr. Mandal, “İsmi Avrasya olsa da tüm dünyayı içerecek bir kapsayıcılığı var. Bu toplantının ana ekseni eğitim ancak dijitalleşme, sürdürülebilirlik, iklim gibi başlıkların olduğunu da görmek heyecan verici.” dedi. Mandal, “TÜBİTAK’tan arkadaşlarımız fiziken de toplantıyı takip ediyor ve çıktılarını da değerlendireceğiz.” ifadeleriyle toplantıya verdikleri önemi vurguladı.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Ne yaparsak yapalım tüm çözümlerin yükseköğretim düzeyinde, akademik ortamda, bilim ve teknoloji ekseninde olacağına ve konular karmaşıklaştıkça yükseköğretime daha fazla görev düşeceğine inanıyorum. Çalışma yöntemlerimizi yenilikçi yaklaşıma dönüştürerek gelecekte daha akıllı daha sürdürülebilir bir gelecek için EURAS’ın ve EURIE’nin bir imkan olduğunu düşünüyorum” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.