TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz’ın da katıldığı programda öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelen Mandal, “Geleceğimizin Gücü Gençlerimiz ile Birlikte Başaracağız” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Gençlere kariyer odaklı gelecek planlarını oluşturma noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Mandal, kendi özgeçmişinden önemli satırbaşlarına da değindi. TÜBİTAK Başkanı, kendisini dinlemeye gelen üniversite öğrencilerine “Siz farklı olmak ve farkındalık oluşturmak istiyorsanız geleceğinizi şekillendirmek sizin elinizde” diye seslendi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2021 yılı Küresel Risk Raporu'na atıfta bulunan Mandal, küresel risklerin çözümünde artarak önem kazanan Ar-Ge ve yeniliğin gerekliliğine değindi. Mandal, “Küresel risklerin karmaşıklığı içerisinde önem kazanan çok disiplinli araştırmalarda fen bilimleri, mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimlerin ortak katkıları şarttır.” dedi.
Gelecek planlarını oluşturan gençlere altın değerinde öğütler
Uzayda küresel yarış ve ülkelerin uzay politikaları, robot ordular, enerji, sağlık ve gıda alanlarında değişim gibi geleceğin teknolojik gelişim ana eğilimlerine değinen TÜBİTAK Başkanı, "Bunların bir kısmına fütüristik diyebilirsiniz ancak önemli olan bu gelişmeleri birer fırsat olarak görebilmek, bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere olan ihtiyaca cevap verebilmek. Teknolojiyi kullanan değil, bunları tasarlayan, geliştiren ve üreten bireyler olmak sizin elinizde.” sözleriyle kariyer yolculuğunun başındaki gençlere öğütler verdi.
Sunumunda İklim Krizi ve krizin beraberinde getirdiği güçlüklere değinen Mandal, “19. Yüzyıldan günümüze değin iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın geleceğimizin en büyük güçlüğü olacağı ve gıdadan ulaşıma pek çok alanda değişimler getireceği açıktır.“ diye konuştu. Prof. Dr. Mandal, “Gelecekte en çok çözüm gerektiren sorunlarımızın başında bu olacak. Bugün alışageldiğimiz bilim yaklaşımıyla bu sorunların çözümü mümkün değil, geleceğe baktığımız zaman disiplinler arası etki boyutu ve birlikte iş yapmaya dayalı çözümler ön plana çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜBİTAK Programları özgeçmişinizde farklılık oluşturabileceğiniz araçlardan biri”
Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek programları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) ile toplamda 2 bin 300 lisans öğrencisini desteklemek için yeniden çağrıya çıkıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Mandal, "Proje tabanlı araştırma heyecanının ve proje yapma çalışmalarının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayan STAR Programı çağrımıza sizler de başvurun ve araştırma ekosistemine katılın.” ifadelerini kullandı.
2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programlarına da değinen Prof. Dr. Mandal, “Ben kendi fikrimle var olmak istiyorum” diyorsanız lisans ve ön lisans düzeyindeki her öğrencimizin ‘Ben proje yönettim’ diyebilme imkanı da kendi ellerinde.” diye konuştu.
Gençlere ‘Yarışmalara katılın’ çağrısı
Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST ile sınırları zorlayan genç insan kaynağının, geleceğin teknolojilerinin tasarlanıp üretilmesi için önemli katkılar sağladığına da vurgu yaparak, “Teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olmak istiyorum diyorsanız; sizlerden, gelecek yarışmalarda sizlerin de yer almasını istiyorum” dedi.
TÜBİTAK girişimcilik destek programı BİGG ile herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci veya mezun kişilere destek verildiğini belirten Mandal, “TÜBİTAK BiGG programı kapsamında toplam bin 672 teknoloji tabanlı girişimcimiz şirketlerini kurarak teknogirişim sermayesi desteği ile iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde etti. Uygulayıcı ve İş birliği yaptığımız kuruluşlarımız girişimcilerimiz için birlikte başarıyor” diye konuştu.
Sunumun ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal daha sonra gençlerle toplu fotoğraf çektirdi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrenci buluşması kapsamında öğrenciler ile birlikte iftar yapan TÜBİTAK Başkanı, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde ailesiyle bir dağ köyünde yaşayan ve kaynak suyundan elde ettiği enerjiyle su ve güneşle çalışan elektrikli aletler üreterek ailesinin ihtiyaçlarını karşılayan Muğlalı öğrenci Ramazan Kargılı ile de bir süre sohbet etti.