51. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında dereceye giren öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile 17 Temmuz 2020 tarihinde, çevrimiçi olarak bir araya geldiler.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, açılışta yaptığı konuşmada, geleceğe yönelik çözüm üretilmesinde özgün fikirlerin önemine işaret etti. Prof. Dr. Mandal, “Geleceğe Yönelik Çözüm Üretilmesinde Özgün Fikirlerin Önemi” başlıklı bir sunum yaptı.
TÜBİTAK tarafından 51 yıldır düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, final yarışmalarının önceden fiziki olarak yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Mandal, pandemi nedeniyle bu yıl final yarışmalarına isteyenlerin fiziki olarak, isteyenlerin de sanal olarak katıldıklarını söyledi.
TÜBİTAK’ın, bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylerin yetiştirmek, toplumsal ihtiyaçlara duyarlı çözüm bulma yeteneğine sahip disiplinleri aşan insan kaynağı yetiştirmek yaklaşımında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Yarışmalara katılan tüm öğrencilerimiz, ekosistemde sadece sorun üreten değil, sorun çözen bireyler olmayı tercih ettiler. Yeni beceriler kazanmak istediler. Ben de varım dediler.”
12 bölgeden 23 bin 228 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurusu alındığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, ön değerlendirmeyi geçen bin 200 projenin 12 bölge merkezinde yapılan yarışmalara katıldığını ve bölgelerde birincilik ödülü alan 216 projenin final aşamasına geçtiğini, 105 projenin de finalde derece aldığını belirtti. Prof. Dr. Mandal, derece alan projelerdeki öğrenci sayısının da 178 olduğunu söyledi.
Yarışmaya bu yıl ilk kez tematik alanlar da dâhil edildi
Yarışmanın normalde alan odaklı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mandal, bu yıl ilk kez 30 tematik alanın dâhil edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Mandal, “Ders temelli yaklaşımdan tematik yaklaşıma geçtik. Özgün fikirlerinizi belirlenen temalar ile ilişkilendirerek araştırma projeleri hazırladınız. Heyecan verici bir süreçti” diye konuştu.
Kendisinin de bir TÜBİTAK bursiyeri olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK desteklerinin sadece lise öğrencilerine yönelik yarışmalarla sınırlı olmadığına dikkat çekti. “Sizler bizim için çok kıymetlisiniz” diyen Prof. Dr. Mandal, yükseköğretim sürecinde de öğrencilerin yanında olmak istediklerini belirtti.
Öğrencilerin özgün fikirlerinin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri noktasında, ortak geleceğimiz için kilit öneme sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, “ülkemizin geleceğine bilim ve teknolojiye dayalı katkı sağlayan öğrencilerimizi ve öğrencilerimizi teşvik eden danışman ve ailelerini gönülden tebrik ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Çocuklarımızın geleceği aslında Türkiye’nin geleceği!
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk da, bu ülkenin geleceğini tasarlayan bu tür projeleri lise öğrencilerimizin benimsemelerinin, özgür fikirler peşinde koşmalarının çok değerli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Selçuk, çocuklarımızın geleceğinin aslında Türkiye’nin geleceği olduğunu belirtti.
Bakan Prof. Dr. Selçuk, üstün başarıya sahip yetenekli çocuklarımız için hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hem de TÜBİTAK’ın her türlü katkıyı sağlamaya, ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında çok büyük emeğin, gayretin olduğunu, ailelerin, öğrencileri yetiştiren hocaların büyük desteğinin olduğunu belirten Prof. Dr. Selçuk, “Her bir çocuğumuzu kutluyorum. Öğretmen arkadaşların desteğine müteşekkirim. Ailelere de teşekkür ediyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldılar. Bakan Prof. Dr. Selçuk öğrencilerin ve öğrencilerin danışman öğretmenlerinin sorularını yanıtladı.
Source: New feed