03.01.2022 tarihi itibariyle açılmış olan 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2022 yılı 1. Dönem çağrılarına başvuru yapılabilmesi için öncelikle Kuruluş Bazlı Ön Kayıt işlemleri gerçekleştirilmelidir.Ön kayıt işlemleri; kuruluş ortakları, yetkilileri, yönetim kurulu üyeleri ve kuruluş bilgileri ile kuruluş türü, büyüklüğü, son üç yıla ait veriler gibi kuruluş mali bilgilerinin ve ön kayıt işlemlerinde istenen diğer belgelerin başvuru için uygunluğunun ve doğruluğunun TÜBİTAK tarafından incelenip değerlendirildiği proje başvurusundaki ilk aşamadır.
1501 ve 1507 programlarında 1 Temmuz 2020’ye kadar TEYDEB’e yapılan her bir proje başvurusu için ön kayıt yapılırken, yapılan değişiklikle artık proje bazlı değil kuruluş bazlı ön kayıt sistemine geçilmiştir. Buna göre kuruluşlar sadece bir kez TÜBİTAK’a kuruluş kaydını yaptırdıktan sonra kuruluş bilgilerinde değişiklik olmadığı sürece proje başvurusu yapabilecek ve diğer proje başvurularını da basılı evrak göndermeden PRODİS üzerinden elektronik olarak gerçekleştirebilecektir. Kuruluş bazlı ön kayıt işlemini gerçekleştirmek için çağrıların açılmasını beklemeye gerek yoktur. Bu işlem her zaman yapılabilmekte, hatta TÜBİTAK ön kayıt başvurusu son tarihinde yoğunluk olmaması açısından çağrılar açılmadan bu işlemin gerçekleştirilmesini önermektedir.
Bunun için ilk olarak kuruluşta en yetkili olan ve TÜBİTAK ile proje sözleşmesini imzalayan “Kuruluş Yetkilisi” ve ön kayıt işlemlerini ve diğer işlemleri gerçekleştiren “Proje Yürütücüsü” adına PRODİS kullanıcı kaydı yapılmalıdır. Proje yürütücüsü, “Kullanıcı İşlemleri” menüsünden “Firma Ön Kayıt Sorumlusu” rolünü almalıdır. Ön kayıt işlemlerine “Firma Ön Kayıt Sorumlusu” rolü ile “Kuruluş İşlemleri” menüsünden devam edilmelidir. Bu menüde kuruluş bilgileri, kuruluş ortakları, yetkilileri ve yönetim kurulu üyeleri bilgileri girildikten sonra “Kuruluş Mali Bilgileri Ekle” butonundan da son üç yıla ait mali bilgiler eklenmelidir. Kuruluşunun üzerinden üç yıl geçmeyen kuruluşlar ise sadece kesinleşen yıllara ait bilanço ve gelir tablosu bilgilerini sisteme girmelidir. Sonrasında “Kuruluş Ön Kayıt İşlemleri” sekmesinden “Kuruluş Ön Kayıt Formu”, “Taahhütname”, “KOBİ Beyannamesi” ve TÜBİTAK’ın ön kayıt işlemleri için istediği diğer belgeler belirtilen şekilde (imza, kaşe, paraf, aslı vb.) hazırlanmalıdır. Ön kayıt talebinin tamamlanabilmesi için “Ön Kayıt Başvuru Talebi” sekmesi tıklanmalı ve hazırlanan basılı evraklar TÜBİTAK’a kargo ile gönderilmelidir. Gönderilen tüm belgeler eksiksiz ise kuruluş bazlı ön kayıt süreci ortalama bir hafta içinde tamamlanmaktadır.
Siz de 1501 ve 1507 programlarına başvuru yapabilmek için 21.02.2022 ön kayıt başvurusu son tarihini kaçırmayın!
Bu makale Hizmetix Dergisi 2022 Şubat sayısında yayımlanmıştır.
👉 2022 yılı 1. çağrıları açılan 1501 ve 1507 programları arasındaki farklar hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 1507 ve 1501 programlarında öncelik verilen “Avrupa Yeşil Mutabakatına Uyum Kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları” hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 1507 ve 1501 programlarına eklenen “Ticarileşme İzleme Süreci” hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 Türkiye’de Ar-Ge yapmak isteyen firmalara sağlanan hibe, indirim ve teşvikler hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.