TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Mandal, “Geleceğimizin Gücü Gençlerimiz ile Birlikte Başaracağız” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın ev sahibi olduğu programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit de katıldı. Söyleşide TEKNOFEST 2022’ye katılacak olan ekipler ile üniversitede TÜBİTAK proje yürütücülüğü yapan öğretim elemanları, bu projelerde bursiyer olarak görev alan lisansüstü öğrenciler, TÜBİTAK BİDEB 2209 kapsamında projeleri desteklenen lisans öğrencileri ve bu öğrencilerin danışmanlığını yapan öğretim üyeleri yer aldı.
Uzun bir kariyer yolculuğunun başında olan gençlere gelecek planlarını oluşturma noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Mandal, Eskişehir Odunpazarı’nda başlayan ve “Etki Odaklı Araştırma Kariyeri Yolculuğum” olarak nitelediği özgeçmişi üzerinden gençlerle tecrübelerini paylaştı.
“Teknolojiyi kullanan değil, bunları tasarlayan, geliştiren ve üreten bireyler olmak sizin elinizde”
Teknolojik ana eğilimler üzerinden bir gelecek perspektifi sunan Mandal; Yapay Zeka, Robotik ve Nanoteknoloji, Uzay Teknolojileri, Siber Güvenlik, İleri Malzeme Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tıp gibi farklı başlıklarda geleceğe yön verecek teknolojilere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “Fütüristik öngörüler gibi görünen bu gelişmeleri birer fırsat olarak görerek, bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere olan ihtiyaca cevap verebilmelisiniz. Teknolojiyi kullanan değil, bunları tasarlayan, geliştiren ve üreten bireyler olmak sizin elinizde” diye konuştu.
“19. Yüzyıldan günümüze etkisini giderek artıran iklim değişikliği ve küresel ısınmanın gelecekte en büyük zorluklardan biri olacağı ve gıdadan ulaşıma pek çok alanda değişimler getireceği açık.” diyen TÜBİTAK Başkanı, iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesine yönelik ülkeler ve uluslararası kuruluşların yeni düzenlemeler getireceğini belirterek uluslararası iş birliği ihtiyacının artacağına dikkati çekti.
Prof. Dr. Mandal, “İklim değişikliği, Avrupa Birliği’nin sanayi ve ticaret politikaları da dahil tüm politikalarına nüfuz edecek. Bu düzenlemelerin iklim değişikliğinden yoğun bir şekilde etkilenmesi beklenen ülkemize de üretim, tarım ve gıda, enerji, çevre alanlarında yansımaları olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Çevre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin ana eğilimlere ilişkin oluşan gelecek görüntüsüne de ışık tutan Mandal, “Mevcut fosil tabanlı sistemleri olan kömürün 114 yıl, doğalgazın 53 yıl ve petrolün 51 yıl sonra tükeneceği yönündeki araştırmalar, ülkeleri alternatif enerji kaynaklarından olan yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye yöneltmektedir.” dedi. Mandal; değişen enerji tüketimiyle birlikte hidrojen teknolojileri, yeni nesil nükleer reaktörler, uçan rüzgar türbinleri, hava ile çalışan jeneratör gibi alternatiflerin ihtiyaç duyulan enerjiyi üretmede ön plana çıkacağını söyledi. Doğal kaynaklar için artacak rekabetin beraberinde getireceği risklere de değinen Mandal, “Enerji ekonomisi, jeopolitik denklemleri değiştirebilecek riskler taşımaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Salgın hastalıklar, çevre ve biyoçeşitliliği etkileyecek faktörler gibi biyolojik tehdit risklerinin artacağının ancak aynı zamanda sağlık kapsamının da genişleyeceğinin altını çizen Mandal, bu genişlemenin tıbba yansımaları olarak Öngörücü Tıp, Önkesici/Koruyucu Tıp, Kişiselleştirilmiş Tıp, Katılımcı Tıp gibi kavramların da yakın gelecekte hayatımıza gireceğini belirtti. Mandal, değişen tarımsal üretimle birlikte insansız agri-bot teknolojileri ve genetik düzenlemenin de daha yaygınlaşacağını vurguladı.
Mandal, gençlere kariyerlerini zenginleştirme noktasında önemli öğütler verdi
Kariyer planlamalarının başlarında olan öğrencilere önem kazanmakta olan beceriler hakkında da bilgi veren Mandal, 2022 ile 2025 yılları arasında yıldızı parlayacak, geleceğin 10 mesleğini sıraladı. TÜBİTAK Başkanı, önem kazanmakta olan becerilerin arasında karmaşık sorun çözme, liderlik ve sosyal etkinin yer aldığını söyledi.
Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek imkanları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında toplamda 2 bin 300 lisans öğrencisini desteklemek için yeniden çağrıya çıkıldığını belirtti. Prof. Dr. Mandal, "Proje tabanlı araştırma heyecanının ve proje yapma çalışmalarının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayan STAR Programı çağrımıza sizler de başvurun ve araştırma ekosistemine katılın.” çağrısında bulundu. Mandal 2021 STAR programında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden 3 öğrencinin projelerde stajyer araştırmacı olarak görev aldığını hatırlatarak “Biz bu sayının daha yüksek olmasını istiyoruz” dedi.
2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programlarına da değinen Prof. Dr. Mandal, 'Ben kendi fikrimle var olmak istiyorum' diyorsanız lisans ve ön lisans düzeyindeki her öğrencimizin ‘Ben proje yönettim’ diyebilme imkanı da kendi ellerinde.” diye konuştu. Mandal, 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı Kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden 6 öğrencimiz desteklenmiştir.” Ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK girişimcilik destek programı BİGG ile akademik yolculuğunun her noktasında öğrenci veya mezun kişilere destek verildiğini belirten Mandal, TÜBİTAK BiGG programı kapsamında toplam bin 672 teknoloji tabanlı girişimcinin şirketlerini kurarak teknogirişim sermayesi desteği ile iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde ettiğini kaydetti. Mandal, “Uygulayıcı ve iş birliği kuruluşlarımız girişimcilerimiz için birlikte başarıyor” diye konuştu.
TEKNOFEST ile sınırları zorlayan genç insan kaynağının, geleceğin teknolojilerinin tasarlanıp üretilmesi için önemli katkılar sağladığına da vurgu yapan Prof. Dr. Mandal, “Teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olmak istiyorum diyorsanız; gelecek yarışmalarda sizlerin de yer almasını istiyorum” dedi.
Sunumun ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı plaket ve çiçek takdiminde bulundu.
Bolu programı kapsamında, iftar programında üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Mandal, öğrenciler ile birlikte orucunu açtı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Hasan Mandal burada Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (NÜRDAM) gezdi.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, TEKNOFEST kapsamında Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Ayvaz Elektromobil ekibinden 13 öğrenci ile bir araya geldi.