ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EnYS) Belgesi ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik:
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 50001 Sertifikası ile bir enerji politikasının oluşturulması, uygulanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Her operasyon nezdinde amaç ve hedeflerin tespit edilmesi, yasal yükümlülükler ve mevcut enerji kaynaklarına ilişkin veriler üzerinden bir eylem planının hazırlanmasını sağlar. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, lokasyon, sosyal koşullar vb. etkenlere bakılmaksızın küçük-büyük her tip operasyon için uygulanabilir. Enerji yönetimi standardının uygulanması ve sürdürebilirliğinin sağlanması noktasında belgelendirme yöntemine başvurulur. Tüm dünyada enerjinin sistematik şekilde maliyet, sera gazı emisyonu ve diğer tüm çevre için risk taşıyan etkilerinin minimize edilmesi hedeflenmektedir. ISO 50001 Enerji Yönetimi Standardına uygun şekilde hareket eden tüm operasyonlar için uluslararası belgelendirme kuruluşları tarafından denetleme ve belgelendirme uygulanır. Bir operasyonun ISO 50001 Belgesi alabilmesi için ISO 50001 Enerji Yönetimi standardının gerekliliklerini yerine getirmesi gerekir. Standardın gerekliliklerini yerine getiren operasyonlar, ISO 50001 Belgesi/Sertifikası alabilir.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 50001 Belgesi alımı için gerekli standardizasyon, “Yönetim Sorumluluğu”, “Enerji Politikası”, “Enerji Planlama”, “Uygulama ve İşletim”, “Denetim” ve “Yönetimin Gözden Geçirilmesi” şeklinde birden fazla aşamadan meydana gelir. Her bir aşamanın alt başlıklarında standardın tam manasıyla oluşturulabilmesi ve entegrasyonu ise ISO 50001 Belgesi alımı için en önemli koşuldur. Koşulların sağlanmasında profesyonel danışmanlık hizmeti, operasyonlar açısından dinamik bir Enerji Yönetimi standardı çalışması süreci sağlar. Organizasyonlar için yapılan başvurularda yetkili kurum tarafından “organizasyon dokümanları”, “organizasyon kayıtları”, “Enerji Yönetimi standardına uygunluğu” ve “iş süreci” denetimleri gerçekleştirilir. Yapılan ölçme, kontrol ve değerlendirme sürecini olumlu şekilde tamamlayan organizasyonlar ISO 50001 Belgesi almaya hak kazanır.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Küresel ölçekte üretim hacminin sürekli artışı, enerji kaynaklarına olan ihtiyacı da arttırıyor. Ancak dünyanın sunduğu mevcut enerji kaynakları ise modern çağda artan üretim kapasitesi karşısında sıkıntı yaşıyor. Bu durum global ölçekte üretimin hem şu an için hem de gelecek için ciddi tehdit altında kalmasına neden oluyor. Ayrıca enerji kaynaklarının azalması, üretimdeki enerji maliyetlerinin de işletmeler adına ciddi artış yaşamasına yol açıyor. Organizasyonlar, yükselen enerji maliyetlerine karşı uygulanacak enerji tasarrufu ve enerji verimliliği çalışmalarıyla önleyici etki yaratabilir. Enerjide tasarruf ve verimliliğin devamlılığının sağlanması maliyetlerinin düşürülmesinde ve çevrenin korunmasında etkin sonuçlar alınabilmesi için çok önemlidir. ISO 50001 Belgesi ile organizasyonlara uygulanan standartlar da devamlılığın oluşturulmasında en temel faktördür.
ISO 50001 Belgesi almanın hem organizasyon ölçeğinde hem de küresel ölçekte çok önemli faydaları bulunur. ISO 50001 Belgesi, sahibi olan operasyonlar açısından öncelikli olarak enerji maliyetlerinde ciddi seviyede tasarruf oluşturur. Enerjinin verimli kullanımıyla üretimdeki maliyetlerin düşüşü ve kar marjının artışı gibi ciddi kazanımlar elde edilir. Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği sağlayan Enerji Yönetimi Standardını uygulayan ISO 50001 Belgesi sahibi operasyonların, enerji değerlerindeki dalgalanmalardan etkilenmesi de minimal seviyede olur. Her geçen gün artan üretim kapasitesiyle birlikte enerji kaynaklarındaki azalma veya dönemsel olağandışı faktörler, üretimdeki enerji ihtiyaçlarının karşılanması açısından maliyetlerde dalgalanmalara neden olur. ISO 50001 Enerji Yönetimi Standardının gerekliliklerini sağlayan operasyonlar için bu dalgalanmalar ciddi etkiler oluşturmaz.
ISO 50001 Belgesi sahibi olunması, “ithal yakıt” bağımlılığını da düşürerek, arz noktasında güvenilirliğin artmasını sağlar. Üretim bandındaki enerji maliyetlerinin düşürülmesi, aynı zamanda üretim için gerekli enerji ihtiyacının da ekonomik seviyeye getirilmesini sağlar. Bu durum uluslararası, siyasi, askeri veya sosyal faktörlere bağlı ithal enerji kaynaklarındaki dalgalanmaların etkilerini minimize eder. Ayrıca gelecekteki enerji kullanımına ilişkin doğabilecek riskleri ve bu risklere bağlı belirsizlikleri de ortadan kaldırır. Üretimde enerji yönetimi sayesinde oluşturulan risksiz ve belirsizlikten uzak sistem, atılımlarda doğru karar mekanizmasının oluşmasını ve etkin imaj yaratılmasını sağlar.
Sera gazı emisyonunda düşük seviyeler, daha az karbon ayak izi gibi faktörler ile birlikte de ISO 50001 Belgesi almak, operasyonlar açısından olumlu bir tanıtım oluşturur. Çevreye duyarlı, kesintisiz üretim güvenirliliğinin sağlanması, kurumsal imaj açısından önemli olumlu katkılar sağlar. Enerji Yönetimi Standardına ilişkin ISO 50001 Belgesi alımı, verimli ve etkili bir enerji yönetim sisteminin oluşturulmasını sağlar. Oluşturulan enerji yönetim sisteminin ve enerji tasarrufunun kısa vadede veya uzun vadede dışına çıkılmasının da önüne geçer. Yani ISO 50001 Belgesi ile enerji tasarruf ve verimliliğinin sürekliliği güvence altına alınmış olur. Belgelendirme sürecinde uygulama ve denetimlerin yanı sıra çalışanların da enerji farkındalığına varması ve katılımlarının artması şeklinde bir aşama bulunur. Etkin ve kaliteli bir enerji yönetim sistemi ile elde edilen her bir avantaj, operasyonların daha geniş ölçekte hareket kabiliyeti kazanımını sağlayacaktır.