ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik:
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, organizasyonların önceden olası risklere karşı önlemler alarak tüm performansının artmasının sağlanması, olası iş kazalarının, hastalıkların ve sakatlıkların önlenmesine odaklanan bir yönetim sistemi standardıdır. Farklı işletmelerin çeşitli ölçek ve kapsamda sundukları hizmetler ve ürünlerin değişkenliği, aynı zamanda bu alanda bir standardın oluşturulmasını da oldukça zor bir hale dönüştürmüştür. Buna rağmen titiz bir şekilde hazırlanan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, bölgesel ya da küresel çapta faaliyet gösteren, küçük, orta ya da büyük olmasına bakılmaksızın tüm işletmelerin uygulayabileceği bir standart olarak hazırlanmıştır.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?
- Çalışanlara var olandan daha sağlıklı bir iş ortamı sağlar.
- Çok daha güvenilir iş uygulamalarına başvurulmasını sağlar.
- Olası tüm iş kazaları ile meslek hastalıklarının önüne geçilmesini sağlar.
- Tüm sektörlerde çalışanların çeşitli konularda daha bilinçli bir hale gelmesini sağlar. Bu durum her türlü olumsuz duruma karşı daha fazla koruyucu bir yapı oluşmasını sağlar.
- Çalışanların sağlığı ve buna paralel iş güvenliğini arttıran bütünsel bir çalışma ortamı oluşturur. Bu durumda organizasyon tüm bileşenlerinin çalışma performanslarını arttıran bir özelliğe kavuşur.
- Olası sakatlanma, hastalık gibi krizler sırasında, iş gücü ve üretim kaybı oluşmasının önüne geçer ve bu sayede organizasyon için önemli bir tasarruf oluşturur.
- Standardın ana yapısı gereği, sürekli olarak sistemin daha iyiye yönelik evrilmesini sağlayan bir yaklaşım geliştirilir. Sürekli gerçekleşen iyileşmeler, üretimin olası krizler nedeniyle durmasını engelleyen bir koşul oluşturur.
- Olası can kayıplarının yanında mal kayıplarının da engellenmesi, her açıdan fayda sağlayan bir tasarrufa neden olur.
- Organizasyonun uluslararası ölçekte pek çok yargı ve yasal düzenlemeye uyumlu bir şekilde hareket etmesini sağlar.
- Tüm yasal düzenlemelere uygun olan yapısı nedeniyle, olası yaptırım ve cezalarla karşılaşılmasını engeller.
- Uluslararası ölçekte yasal düzenlemeler, ihtiyaçlar ve gerekliliklere yanıt veren bir yönetim sistemi olması, küresel çapta bir itibar ve saygınlığın kazanılmasını da sağlar.