ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Belgesi ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik:
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 20000-1 Belgesi ile bilişim sektöründe sağlanan standardın en temel özelliği ise tek bir standarttan oluşmamasıdır. Yani bilişim sektörüyle ilişkili olan farklı 6 ile 7 standardın bir düzene oturtulmak maksadıyla tek bir standart haline getirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu yapısı gereğince de bilişim sektöründe işleyişin ve uygulanışın sağlanması açısından kurumsal yapılara önemli kolaylıklar da oluşturmaktadır. ISO 20000-1 Belgesi, bilişim sektörü ve iş dünyasında bilişim teknolojilerinin dinamik kullanımından doğan gereklilik ve ihtiyaçların en yüksek kalite standartlarında karşılanabilirliğini sağlamaktadır. Bilişim hizmetlerindeki maliyetlerin minimize edilmesi de bu hizmetlerin kullanılabilirliliğine ilişkin iş dünyasına önemli bir destek oluşturmaktadır.
Ülkemizde bilişim hizmetleri sektöründe belirli bir standardizasyonun oluşturulması amacıyla ISO 20000-1 Belgesinin bazı firmalar ve sektörler için zorunluluğu getirilmiştir. Bilgi teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların, kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılım gerçekleştirebilmeleri için ISO 20000-1 Belgesi sahibi olması gerekmektedir. Sistem işleyişini modern standartlara kavuşturmak, tasarruf sağlamak ve çevreyi korumak maksadıyla geçilen e-fatura sistemi alanında faaliyet gösteren E-Fatura Özel Entegratör firmaları için de ISO 20000-1 Belgesi zorunluluğu aranmaktadır. Bu firmaların yanı sıra yazılım firmaları, bilişim teknolojileri altyapı hizmetleri sunan firmalar, bilişim ve donanım hizmetleri sunan firmalar, yazılım ve donanım kurulum (entegrasyon) gerçekleştiren firmalar, bilişim teknik servis hizmeti sunan firmalar ISO 20000-1 Standardı kapsamında bulunur.
ISO 20000-1 Standardı kapsamında ayrıca web hizmetleri, veritabanı (bulut sistemleri) hizmetleri, telekomünikasyon hizmetleri, ISS (İnternet Servis Sağlayıcıları), elektronik arşiv ve yedekleme hizmetleri de bulunmaktadır. Bu hizmetler grubunda faaliyet gösteren kuruluşların ISO 20000-1 Belgesi almaları gerekmektedir.
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların iş dünyasındaki tüketicilerine ulaşması da ISO 20000-1 Standardı ile kolaylaştırılmaktadır. ISO 20000-1 Belgesi sahibi olan bilişim firmaları açısından sektörel olarak bir güven sağlanabilmektedir. İş dünyasına yönelik hizmet veren ve bilişim gibi hassas bir konuda faaliyet gösteren firmaların, marka imajının daha güvenilir olması açısından önemli bir katkı sağlanmaktadır. İş dünyasının en hassas bilgi ve sistem altyapısının açıldığı kuruluşlar olan bilişim firmalarının güvenirliliği, sektöründe rakiplerinin bir adım önlerinde pozisyon almalarını sağlamaktadır. Firmanın bilgi güvenliği ile ilgili marka imajının güven vermesi iş potansiyelinin arttırılabilmesinde de önemli bir destek oluşturmaktadır.
IS0 20000-1 Sertifikası, bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar için her zaman yeniliklere açık olma gerekliliğini etkin biçimde oluşturur. Büyük-küçük tüm şirketlerin günümüz iş dünyasındaki işleyişlerinin ve dahi mevcudiyetlerinin en temel yapı taşı bilişim sistemleridir. Operasyon yönetimlerinden, üretime kadar her bantta etkin rol üstlenen bilişim altyapısının oluşturulması, takibi ve desteğinin sağlanmasında güvenilir firmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Gelişime açık, belirli bir hizmet standardını sağlayabilen ve etkin kaynak yönetimiyle maliyetleri minimize edebilen bilişim firmaları ise modern iş dünyasına hitap edebilmektedir. ISO 20000-1 Sertifikası ile bilişim teknolojileri hizmetlerinde oluşturulan standartlar da tam olarak bilişim operasyonlarının bunlara karşılık verebilmesini mümkün hale getirmektedir.
ISO 20000-1 Sertifikası ile bilişim firmalarının, müşteri ve son kullanıcı ile birlikte iş gerekliliklerinin karşılanmasını sağlayacak hizmetlerin sunumunu da garanti edebilmektedir. Erişilebilirlik ve yüksek iletişim dinamiği bilişim firmalarıyla iş dünyasındaki tüm operasyonlar arasında daha fonksiyonel ve dinamik işleyiş sağlanmasına yardımcı olur.