ISO 22301 Nedir ve Neden İhtiyacımız Vardır?
ISO 22301 Danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “ISO 22301 nedir?” sorusunu cevaplayalım:
- ISO 22301:2019 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardıdır (İSYS).
- ISO 22301 belgesine sahip olduğunuzda; iş süreçlerinde açığa çıkabilecek sorunlar için önceden planlar yapabilir ve önlemler alabilirsiniz.
ISO Hakkında
- ISO, “International Organization for Standardization” yani “Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı” anlamına gelir.
ISO 22301 Tarihsel Gelişimi
- 2011 yılında taslak sürümü ile paylaşılan standart, 2019 yılında son hali ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi olarak revize edilmiştir.
ISO 22301 Faydaları
ISO 22301 Danışmanlığı Süreci Nasıl İşliyor?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi (İSYS) ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte İSYS’nin kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır (İSYS’nin kapsamını, kuruluşun tamamını veya kuruluşun bir bölümünü kapsayacak şekilde tanımlamak mümkündür).
3. Adım - İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Ekibinin Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde İş Sürekliliği Yönetim Sistemi (İSYS) Ekibi ve sorumlulukları belirlenir (Bu aşamada, yönetiminizi temsil edecek ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemini koordine edecek kişilerin ataması yapılarak çalışanlara duyurulacaktır).
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Ekibi ile bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir).
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
İş Sürekliliği Yönetim Sistemi (İSYS) için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, İş Sürekliliği Yönetim Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da İş Sürekliliği Yönetimi ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - Risk Değerlendirme
Risk değerlendirme metodolojisinin oluşturulması ve risk değerlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır.
7. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
ISO 22301:2012 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
8. Adım - İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirmesi
Proje planında belirtilen tarihlerde Baş Denetçi Sertifikasına sahip personelimiz ile planlı iç tetkikler (denetimler) gerçekleştirilecek ve uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. İç denetim akabinde ISO 22301:2019 Danışmanlık sürecinin son adımı olan standardın “Yönetim Gözden Geçirme (YGG)” maddesinde bulunan gereksinimler danışmanlığın başından sonuna gerçekleştirilen tüm aksiyonlar ve çalışmalar bir sunum haline getirilerek Üst Yönetim ile birlikte toplantı yapılarak gözden geçirilmesi sağlanır.
9. Adım - Belgelendirme Denetimi
ISO 22301:2019 İş Sürekliliği Yönetim Sisteminin belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz. Denetim sırasında sizlere eşlik ediyoruz.