ISO 22000 Nedir ve Neden İhtiyacımız Vardır?
ISO 22000 Danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “ISO 22000 nedir?” sorusunu cevaplayalım:
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiş, gıda zinciri içerisindeki hammaddeden son ürüne kadar tüm prosesleri altyapı, personel, bakım-onarım ve tedarikçi gibi tüm etkenlerle birlikte kontrol altında tutan düzeltici ve önleyici bir sistemin kuruluşlarda uygulanmasıdır.
- ISO 22000:2018, HACCP kavramını tamamen kapsayan bir gıda güvenliği standardıdır.
TS 13001 HACCP STANDARDI NEDİR?
- HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Point (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) ifadesinin baş harflerinden türetilmiştir.
- HACCP, gıda üretimi ve servisi aşamalarında son tüketici için sağlık riski oluşturabilecek tehlikelerin tanımlanması ve bunların ortadan kaldırılması veya minimum seviyeye indirilmesine dayanan bir ürün güvenliği standardıdır.
HACCP 12 BASAMAK – 7 TEMEL İLKEDEN OLUŞUR
HACCP 7 TEMEL İLKESİ (PRENSİP) | HACCP 12 BASAMAK |
PRENSİP 1: Tehlike analizinin yapılması | Basamak 1: HACCP Ekibinin oluşturulması |
PRENSİP 2: KKN’lerin belirlenmesi | Basamak 2: Ürünün tanımlanması |
PRENSİP 3: Kritik limitlerin belirlenmesi | Basamak 3: Amaçlanan kullanımın tanımlanması |
PRENSİP 4: KKN’lerin izlenmesi için sistem oluşturulması | Basamak 4: Akış şemasının oluşturulması |
PRENSİP 5: Düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi | Basamak 5: Akış şemasının yerinde doğrulanması |
PRENSİP 6: Doğrulama prosedürlerinin belirlenmesi | Basamak 6: Tehlike analizinin yapılması |
PRENSİP 7: Kayıtların tutulması | Basamak 7: KKN’lerin belirlenmesi |
Basamak 8: Kritik limitlerin belirlenmesi | |
Basamak 9: KKN’lerin izlenmesi için sistem oluşturulması | |
Basamak 10: Düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi | |
Basamak 11: Doğrulama prosedürlerinin belirlenmesi | |
Basamak 12: Kayıtların tutulması |
ISO 22000 Tarihsel Gelişimi
- 1960’da ABD’de NASA’da astronotlar için gıda üretiminde sıfır hata projesi uygulanmaya başlamıştır.
- 1993’te 93/43/EEC Gıda Maddelerinin Hijyeni Direktifi ile Avrupa Birliği ülkelerinin kanunlarına girmiştir.
- 1996’da yasal zorunluluk haline gelmiştir.
- 1998’de Türk Gıda Kodeksi ile zorunlu hale gelmiştir.
- 1998’de Danimarka’da HACCP Standardı yayımlanmıştır.
- 2003’te TS 13001 HACCP Standardı yayımlanmıştır.
- 1 Eylül 2005 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi yürürlüğe girmiştir.
- 26 Ocak 2006’da TS EN ISO 22000 Türk Standardı şeklinde kabul edilmiştir.
- Haziran 2018’de TS EN ISO 22000:2018 şeklinde revize edilmiştir.
ISO 22000 Faydaları
ISO 22000 Danışmanlığı Süreci Nasıl İşliyor ?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır.
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GGYS) ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte GGYS’nin kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır (GGYS’nin kapsamını, kuruluşun tamamını veya kuruluşun bir bölümünü kapsayacak şekilde tanımlamak mümkündür).
3. Adım - Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Ekibinin Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GGYS) Ekibi ve sorumlulukları belirlenir (Bu aşamada, yönetiminizi temsil edecek ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini koordine edecek kişilerin ataması yapılarak çalışanlara duyurulacaktır).
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Ekibi ile ISO 22000 standardı ve HACCP sistemi temel alınarak bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir).
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GGYS) için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, Gıda Güvenliği Yönetim Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da Gıda Güvenliği Yönetimi ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - Akış Diyagramları
GGYS Ekibi tarafından her ürün/ürün grubu için akış diyagramları oluşturulur ve bunlar sahada kontrol edilir.
7. Adım - Risk Değerlendirme ve KKN Belirleme
GGYS Ekibi ile risk analizi yapılarak proses aşamalarındaki tehlikeler belirlenir ve karar ağacı soruları ile Kritik Kontrol Noktaları (KKN) belirlenir. Kritik limitler için yasal mevzuatlar incelenir.
8. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
9. Adım - İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirmesi
Proje planında belirtilen tarihlerde Baş Denetçi Sertifikasına sahip personelimiz ile planlı iç tetkikler (denetimler) gerçekleştirilecek uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. İç denetim akabinde ISO 22000 Danışmanlık sürecinin son adımı olan standardın 9.3 “Yönetim Gözden Geçirme (YGG)” maddesinde bulunan gereksinimler danışmanlığın başından sonuna gerçekleştirilen tüm aksiyonlar ve çalışmalar bir sunum haline getirilerek Üst Yönetim ile birlikte toplantı yapılarak gözden geçirilmesi sağlanır.
10. Adım - Belgelendirme Denetimi
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz. Denetim sırasında sizlere eşlik ediyoruz.