GÜVENLİ TURİZM NEDİR VE NEDEN İHTİYACIMIZ VARDIR?
Güvenli turizm danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “Güvenli Turizm nedir?” sorusunu cevaplayalım:
- Türkiye’nin Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı, tatilini Türkiye’de geçirecek tüm Türk vatandaşlarına ve yabancı ziyaretçilere konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri, tur ve transfer araçları, kongre ve sanat tesisleri, deniz turizmi tesisleri, temalı parklar, kış turizmi mekanik hatları gibi geniş bir yelpazede alınması önerilen bir dizi tedbirleri tanımlamaktadır.
- Güvenli Turizm Belgesi, turizm İşletmelerinin faaliyetlerini güvenli sürdürebilmeleri için, tüketicide oluşan pandemi ile ilgili hastalık bulaşma endişesi, yüksek hijyen ve güvenlik beklentilerini karşılamak üzere yapılması gereken çalışmaları ve iş yerlerinde çalışanlara yönelik eğitim programlarının planlanmasını içermektedir.
GÜVENLİ TURİZM PROGRAMI KRİTERLERİ
- 01.01.2021 tarihinden itibaren oda sayısı 30 ve üzeri olan konaklama tesisleri için zorunlu, oda sayısı 30’dan az olan konaklama tesisleri ve diğer alanlar için isteğe bağlı olup, sertifikayı almak isteyen tesis işletmeleri yetkili uluslararası akreditasyon kuruluşlarına başvuruda bulunabilecektir.
GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASYON PROGRAMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
- Konaklama tesisleri
- Yeme-içme tesisleri
- Tur ve transfer araçları
- Kongre, gösteri, sergi, müze, tiyatro, sinema gibi kültür ve sanat tesisleri
- Deniz turizmi tesisleri
- Temalı parklar
- Kış turizmi mekanik hat tesisleri
GÜVENLİ TURİZM FAYDALARI
- Turistik işletmeler, tüketicinin beklentilerini karşılayıp olumlu algı ve rekabet üstünlüğü yakalayacaktır.
- Tüketicide oluşan pandemi ile ilgili hastalık bulaşma endişesi, yüksek hijyen ve güvenlik beklentileri karşılanarak müşteriler için tercih sebebi olacaktır.
GÜVENLİ TURİZM BELGELENDİRME SÜRECİ VE KOŞULLAR
- Denetimler iki ayda bir olacaktır.
- Denetimler 1 gün sürecektir.
- Uzaktan denetim yapılmayacaktır.
- Saha denetiminin ardından belgelendirme en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
- Denetimlerde, uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili tesise ihtar verilecek, uygunsuzluğun devamı halinde belge iptaline gidilecektir.
- Denetim sonucu verilecek belgelendirme dokümanında kare kod bulunacaktır. Kare Kod herkese açık olacak ve okutulduğunda denetim zamanı, denetçi ismi, denetim sonucu düzeltilen eksikler ve denetime ilişkin diğer detaylara ulaşılacaktır.
- Denetim belgesi gerekli güvenlik unsurlarını barındıracaktır.
- Denetim sonucu tesislerin girişlerine ve diğer görünür noktalarına yapıştırılacak olan etiketler tesislere adetli ve zimmetli olarak teslim edilecektir.
GÜVENLİ TURİZM DANIŞMANLIĞI SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır.
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, Güvenli Turizm ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte Güvenli Turizmin kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır.
3. Adım - GÜVENLİ TURİZM EKİBİNİN BELİRLENMESİ
Kuruluş bünyesinde Güvenli Turizm Ekibi ve sorumlulukları belirlenir.
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
Güvenli Turizm Ekibi ile bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir).
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
Güvenli Turizm için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, Güvenli Turizm Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da Güvenli Turizm ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - RİSK DEĞERLENDİRME
Kapsam dahilindeki birimlerle risk değerlendirme metodolojisinin oluşturulması ve risk değerlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Hedefler ve fırsatlar tanımlanır.
7. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
Güvenli Turizm içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
8. Adım - STANDART KRİTERLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE DENETİM KAYITLARININ OLUŞTURULMASI
Proje planında belirtilen tarihlerde personelimiz ile planlı iç analiz gerçekleştirilecek, uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. Analiz akabinde Güvenli Turizm Danışmanlık sürecinin her bir kriteri ve alt kriterleri için denetim kayıtları oluşturulur.
9. Adım - Belgelendirme Denetimi
Güvenli Turizm belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz. Denetim sırasında sizlere eşlik ediyoruz.