FSSC 22000 Nedir ve Neden İhtiyacımız Vardır?
FSSC 22000 Danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “FSSC 22000 nedir?” sorusunu cevaplayalım:
FSSC 22000, Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI, Global Food Safety Initiative) tarafından tanınmış ve Avrupa Akreditasyon Birliği (EA, European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul görmüş uluslararası çapta ISO temelli bir Gıda Güvenliği Sistemi’dir.
“ISO 22000 + ISO 22002 SERİSİ + FSSC EK GEREKLİLİKLERİ = FSSC 22000″
ISO 22002 SERİSİ:
ISO 22002-1 Gıda Üretimi
ISO 22002-2 Catering
ISO 22002-3 Çiftlik
ISO 22002-4 Ambalaj Malzemeleri
ISO 22002-5 Taşıma ve Depolama
ISO 22002-6 Yem
FSSC 22000, firmaların farklı alanlarda ayrı ayrı denetim altında tutulmasını sağlar.
FSSC 22000 FAALİYET ALANLARI
- Bozulabilir hayvansal ürünler (et, tavuk, süt, yumurta ve balık ürünleri).
- Bozulabilir meyve sebze ürünleri (korunmuş meyveler, paketlenmiş taze meyveler, taze meyve suları, korunmuş sebzeler, paketlenmiş taze sebzeler).
- Ortam sıcaklığında raf ömrü uzun olan ürünler (bisküvi, konserve ürünler, aperatifler, içecekler, yağ, içme suyu, un, şeker, makarna, tuz).
- Gıda bileşenleri (vitaminler, tatlandırıcılar, mineraller, biyolojik kültürler, enzimler ve işleme yardımcıları).
- Gıda ambalaj malzemeleri (gıda ile doğrudan veya dolaylı temas eden).
- Hayvanlar için yem veya gıda (balık yemi, hayvan yemi).
- Birincil hayvansal ürünler (süt, balık, yumurta, bal).
FSSC 22000 Faydaları
FSSC 22000 Danışmanlığı Süreci Nasıl İşliyor ?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır.
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, Gıda Güvenliği Sistemi ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte Gıda Güvenliği Sistemi’nin kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır (Gıda Güvenliği Sistemi’nin kapsamını, kuruluşun tamamını veya kuruluşun bir bölümünü kapsayacak şekilde tanımlamak mümkündür).
3. Adım - Gıda Güvenliği Ekibinin Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde Gıda Güvenliği Ekibi ve sorumlulukları belirlenir (Bu aşamada, yönetiminizi temsil edecek ve sistemi koordine edecek kişilerin ataması yapılarak çalışanlara duyurulacaktır).
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
FSSC 22000 standardının uygulanması için bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir). Firmanın kapsamına göre hangi ISO 22002 Serisine bağlı olduğu belirlenir.
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
Gıda Güvenliği Sistemi için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, Gıda Güvenliği Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da Gıda Güvenliği ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - Akış Diyagramları
Gıda Güvenliği Ekibi tarafından her ürün/ürün grubu için akış diyagramları oluşturulur ve bunlar sahada kontrol edilir.
7. Adım - RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve KKN BELİRLEME
Gıda Güvenliği Ekibi ile risk analizi yapılarak proses aşamalarındaki tehlikeler belirlenir ve karar ağacı soruları ile Kritik Kontrol Noktaları belirlenir. Kritik limitler için yasal mevzuatlar incelenir.
8. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
9. Adım - İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirmesi
Proje planında belirtilen tarihlerde Baş Denetçi Sertifikasına sahip personelimiz ile planlı iç tetkikler (denetimler) gerçekleştirilecek uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. İç denetim akabinde FSSC 22000 Danışmanlık sürecinin son adımı olan standardın “Yönetim Gözden Geçirme (YGG)” maddesinde bulunan gereksinimler danışmanlığın başından sonuna gerçekleştirilen tüm aksiyonlar ve çalışmalar bir sunum haline getirilerek Üst Yönetim ile birlikte toplantı yapılarak gözden geçirilmesi sağlanır.
10. Adım - Belgelendirme Denetimi
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi’nin belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz. Denetim sırasında sizlere eşlik ediyoruz.