Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Nedir ve Neden İhtiyacımız Vardır?
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) nedir?” sorusunu cevaplayalım:
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM), KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) önderliğinde, Dünya Bankası teknik desteği, PricewaterhouseCoopers ve EY iş birliği ile geliştirilen ve iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için özel sektör kurumlarını değerlendiren bir sertifika programıdır.
FEM, işe alım, eğitim, performans değerlendirme, kariyer planlama, geribildirim, iletişim ve reklamlar gibi alanlarda fırsat eşitliği prosedürlerini uygulayan ve bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçen kurumları belgeleyen bir programdır.
FIRSAT EŞİTLİĞİ MODELİ (FEM) TARİHSEL GELİŞİMİ
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Forumu’nun danışmanlık desteği sunduğu program kapsamında pilot çalışma Temmuz 2011’da başlamış ve 12 özel sektör şirketi uygulamaya dahil olmuş, ilk sertifika töreni bir yıl sonra 2012 Eylül ayında gerçekleşmiştir.
FIRSAT EŞİTLİĞİ MODELİ (FEM) KRİTERLERİ
- Yönetimin fırsat eşitliği konusundaki taahhüdü
- İşe alım ve seçmede fırsat eşitliği
- Eğitim fırsatlarına erişimde eşitlik
- Performans değerlendirme ve terfide fırsat eşitliği
- Kariyer destek uygulamaları
- Geribildirim ve şikayetlerin izlenmesi
- İletişim ve kurumsal reklamlar
FIRSAT EŞİTLİĞİ MODELİ (FEM) FAYDALARI
FIRSAT EŞİTLİĞİ MODELİ (FEM) DANIŞMANLIĞI SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır.
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte Fırsat Eşitliği Modelinin (FEM) kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır.
3. Adım - Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) EKİBİNİN BELİRLENMESİ
Kuruluş bünyesinde Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) proje ekibi ve sorumlulukları belirlenir.
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Ekibi ile bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir).
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - RİSK DEĞERLENDİRME
Kapsam dahilindeki birimlerle risk değerlendirme metodolojisinin oluşturulması ve risk değerlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Hedefler ve fırsatlar tanımlanır.
7. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) içerisinde modelin gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
8. ADIM – MODEL KRİTERLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE DENETİM KAYITLARININ OLUŞTURULMASI
Proje planında belirtilen tarihlerde personelimiz ile planlı iç analiz gerçekleştirilecek, uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. Analiz akabinde Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Danışmanlık sürecinin her bir kriteri ve alt kriterleri için denetim kayıtları oluşturulur.
9. Adım - Belgelendirme Denetimi
Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz.