BRCGS GIDA Nedir ve Neden İhtiyacımız Vardır?
BRCGS Gıda Danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “BRCGS Gıda nedir?” sorusunu cevaplayalım:
- BRCGS Gıda Güvenliği (BRCGS Food Safety), Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI, Global Food Safety Initiative) onaylı, İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) tarafından yayımlanmış, uluslararası pazara açılma hedefi olan firmaların müşteri ve tedarikçi güvenini sağlamak için uygulanabilecek en iyi standarttır.
- İngiltere’de ürün satmak isteyen gıda firmaları için bu sertifikaya sahip olmak zorunluluktur.
- Gıda ve gıda bileşenleri için yürütülen imalat, işleme, paketleme ve süpermarket faaliyetleri alanında, gıda güvenliği, bütünlük, yasalara uygunluk ve kalite gibi operasyonel kontrolleri yönetmek için bir çerçeve sağlamaktadır.
BRCGS GIDA STANDARDININ ANA BAŞLIKLARI
- Üst Yönetim Taahhüdü
- Gıda Güvenliği Planı-HACCP
- Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi
- Tesis Standartları
- Ürün Kontrol
- Proses Kontrol
- Personel
- Yüksek Risk, Yüksek-Dikkat ve Ortam Koşullarında Yüksek-Dikkat Üretim Risk Alanları
- Ticari Ürünler İçin Gereklilikler
BRCGS GIDA Tarihsel Gelişimi
- İlk kez 1998’de BRC (British Retails Consortium, İngiliz Perakende Konsorsiyumu) tarafından yayımlanmıştır.
- Şubat 2019’da standardın 8. versiyonu yayımlanmıştır.
- 2019’da BRC isim değişikliğine giderek BRCGS olarak anılmaya başlamıştır.
- Aralık 2021’de standardın 9. versiyonunun taslağı yayımlanmıştır. BRCGS Gıda 9. versiyonunun (BRCGS Food v9) Ağustos 2022’de yayımlanacağı belirtilmektedir. 1 Şubat 2023’ten itibaren denetimlerde 9. versiyonun sertifikasyonu başlayacaktır.
- BRCGS Gıda Güvenliği Standardı, sektörünün dinamikleri ve bu alandaki gelişmeleri baz alarak sürekli bir gelişim içerisindedir.
BRCGS GIDA Faydaları
BRCGS GIDA Danışmanlığı Süreci Nasıl İşliyor ?
1. Adım - GAP Analizi
Kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Proje kapsamında hızlı, verimli, hedefe yönelik çalışmayı planlamak ve sonraki adımların maliyetini belirgin şekilde düşürmek amaçlanır.
2. Adım - Kapsam Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde iç ve dış hususların belirlenmesi, Gıda Güvenliği Standardı ile ilgili tarafların belirlenmesi ve bu ilgili tarafların etkileşiminin belirlenmesi ile birlikte Gıda Güvenliği Standardı’nın kapsamının tam olarak belirlenmesi sağlanır (Gıda Güvenliği Standardı’nın kapsamını, kuruluşun tamamını veya kuruluşun bir bölümünü kapsayacak şekilde tanımlamak mümkündür).
3. Adım - Gıda Güvenliği Ekibinin Belirlenmesi
Kuruluş bünyesinde Gıda Güvenliği Ekibi ve sorumlulukları belirlenir (Bu aşamada, yönetiminizi temsil edecek ve sistemi koordine edecek kişilerin ataması yapılarak çalışanlara duyurulacaktır).
4. Adım - Proje Planının Oluşturulması
BRCGS Gıda standardının uygulanması için bir Gantt proje planı hazırlanır (Bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için planlı bir yönetim gereklidir. Projede görev alanlar arasındaki bağların kurulması, iş paketlerinin detaylı bir şekilde tanımlanması ve süreç takibinin yapılması gerekmektedir).
5. Adım - Eğitimlerin Planlanması
BRCGS Gıda Güvenliği Standardı için temel eğitimlerin verilmesinden oluşur (Eğitimlerin içeriği hedef kitleleri ile uyumlu olacaktır. Temel eğitimlerin amacı, Gıda Güvenliği Yönetim Takımı’nın “Ne?” ve “Nasıl?” sorularına cevap kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır). Kuruluş içerisinde tüm çalışanlar ve gerektiği durumda üçüncü taraflara da Gıda Güvenliği ile ilgili farkındalık eğitiminin verilmesi sağlanır.
6. Adım - Akış Diyagramları
GGYS Ekibi tarafından her ürün/ürün grubu için akış diyagramları oluşturulur ve bunlar sahada kontrol edilir.
7. Adım - Yüksek risk-yüksek dikkat alanlarını belirleme
Gıda Güvenliği Ekibi ile BRCGS Gıda Güvenliği Standardına göre, üretim alanlarının risk seviyeleri belirlenir.
8. Adım - Dokümantasyon ve Uygulama
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümantasyonun hazırlanmasında danışman önderliğinde birebir çalışma yapılır ve hazırlanan dokümanların kurum içinde yayımlanmasıyla uygulama aşamasına geçilir.
9. Adım - İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirmesi
Proje planında belirtilen tarihlerde Baş Denetçi Sertifikasına sahip personelimiz ile planlı iç tetkikler (denetimler) gerçekleştirilecek uygulamada karşılaşılan bulgular raporlanacaktır. İç denetim akabinde BRCGS Gıda Danışmanlık sürecinin son adımı olan standardın “Yönetim Gözden Geçirme (YGG)” maddesinde bulunan gereksinimler danışmanlığın başından sonuna gerçekleştirilen tüm aksiyonlar ve çalışmalar bir sunum haline getirilerek Üst Yönetim ile birlikte toplantı yapılarak gözden geçirilmesi sağlanır.
10. Adım - Belgelendirme Denetimi
BRCGS Gıda Güvenliği Standardı’nın belgelendirilmesi için belgelendirme firmasının seçilmesi konusunda önerilerimizi firmaya sunuyoruz. Denetim sırasında sizlere eşlik ediyoruz.