Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin Türkiye'nin 8 bölgesinde üniversitelerin Kariyer Merkezleri tarafından düzenlenmesine öncülük ettiği 'Bölgesel Kariyer Etkinlikleri' kapsamında düzenlenen 'İç Anadolu Kariyer Fuarı' İKAF '22'ye katıldı.
Bölgelerin kariyer istihdamını canlandırmak hedefiyle ve ‘Yetenek Her Yerde ' temasıyla Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen fuarın açılış töreninde bir konuşma gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Gençlerimizle birlikte olmak geleceğe umutla bakmak için çok önemli. Aynı zamanda evet bir takım kaygılarımız var. Bu kaygıları gelecek odaklı kariyer planlamalarında doğru bir şekilde anlayıp bir fırsat noktasına dönüştürmek için Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından başlatılan bu girişimi çok kıymetli buluyorum. “ diye konuştu.
Geleceğin, kariyer yolculuğunun başındaki gençler için birtakım endişelerin yanı sıra önemli fırsatları da beraberinde getireceğinin altını çizen TÜBİTAK Başkanı, “Geçmişte elimizdeki en önemli kazanımımız okul, bölüm, diploma ve mezuniyet notuyken yakın gelecekte, geleneksel yöntemlerle aşılması mümkün olmayan karmaşık konuların çözümü için daha farklı yeteneklere ihtiyaç olacak. Bu nedenle insan kaynakları noktasından bakıldığında da farklı bir arayış içerisinde olmamız gerekiyor.” dedi.
Önümüzdeki on yılın karmaşık, dinamik ve değişken yapıdaki güçlüklerine dikkat çeken Mandal; gençlere “Çok disiplinli çalışmaya hazır olun, ilgilendiğiniz konularda mutlaka bir bilimsel derinlik edinin ve birlikte çalışmaya önem verin” tavsiyelerinde bulundu.
“TÜBİTAK Programları ile kariyerinizde bir farkındalık oluşturma imkânınız var"
Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek programları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, "Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) ile bir üniversitede yürütülen bir araştırma projesine bir yürütücünün eşliğinde dâhil olabilmeniz ve kariyerinizde bir farkındalık oluşturma imkânınız var" ifadelerini kullandı.
2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programlarına da değinen Mandal, bu program ile kendi projenizin yöneticisi olmanızın, mezun olduğunuz zaman 'ben proje yönettim' demenizin önünde bir engel yok." diye konuştu.
TEKNOFEST yarışmalarına da değinen Prof. Dr. Mandal, "Belki yarışmada birinci olamayabilirsiniz, belki davet bile edilmeyebilirsiniz ama başvurmanızın önünde engel yok. Başvurmazsanız başaramazsınız" dedi.
“Size geçmişten çok daha fazla ihtiyacımız var”
Kariyer fuarlarının, gençlerin ihtiyacı olan imkânların sunulmasına hizmet ettiğini belirten Mandal, “Geleceğe umutla bakıyorum çünkü gelecek sizlerde, çünkü bizim alışık olduğumuz çözüm yöntemlerimiz geleceğin çözümleri için yeterli değil dolayısıyla bizim sizlere geçmişten çok daha fazla ihtiyacımız var. Ben bu fuarın da buna çok önemli katkılar sunacağını düşünüyorum.” diye konuştu
Prof. Dr. Mandal’dan Erciyes Üniversitesi’nde önemli ziyaretler
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Erciyes Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret eden Başkan Mandal, aşı çalışmaları hakkında Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ile görüş alışverişinde bulundu.
Mandal, TURKOVAC aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve öğrencileriyle de bir araya geldi.
Prof. Dr. Mandal, liselilerin TÜBİTAK Araştırma Projeleri sergisine katıldı
Prof. Dr. Hasan Mandal, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Süleyman Demirel Spor Salonu'nda gerçekleştirilen, TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması Sergisi’ne katıldı. Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Sivas ve Yozgat’taki lise öğrencilerinin toplam 101 projesinin sergilendiği stantları tek tek gezen TÜBİTAK Başkanı, gençlerle sohbet etti, projelerini ilgiyle inceledi.
Bilime gönül vermiş gençlerin projeleri Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmek için yarışacak
Türkiye genelinde Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul (Asya), İstanbul (Avrupa), İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölgede gerçekleştirilen TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge aşaması proje değerlendirmeleri, 14-17 Mart 2022 tarihleri arasında yüz yüze yapılacak. 37 bini aşkın lise öğrencisi tarafından, 12 ana alan içerisinde yer alan 43 farklı tematik alanda hazırlanan projelerden bölge aşamasında birincilik ödülü alan projeler, bölge finalistleri olarak final aşamasına davet edilecek ve final yarışması sonucunda derece alan projeler arasından TÜBİTAK tarafından uluslararası proje yarışmalarına gönderilecek projeler belirlenecek.
Prof. Dr. Mandal, Kayserili firma temsilcilerine TÜBİTAK desteklerine ilişkin bilgi verdi
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Kayseri temasları kapsamında, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası’nın öncülüğünde Kayseri’den 10 iş insanının katılımıyla, ileri seramik malzemelerin uygulama alanlarına yönelik üretim yapan ve yüksek katma değerli ürünler sunan uluslararası bir firmanın üretim sahasında incelemelerde bulundu.
Ardından Kayseri Sanayi Odası’nı ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ve firma temsilcilerine hitap etti. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’un da katıldığı programda Başkan Mandal, firma temsilcilerinin sorularını cevapladı, TÜBİTAK destekleri hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Hasan Mandal'ın kentteki temasları kapsamında son ziyaret noktası Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERNAM) oldu. Mandal; nanomalzemeler, nanoüretim metotları, nanokaplamalar gibi nanobilim ve nanoteknolojiyle ilgili alanlarda faaliyet gösteren merkezi gezdi, merkezde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldı.