ESKİŞEHİR 5000'in Seri Üretimi Başlıyor!
utku.cetin
ESKİŞEHİR 5000'in ilk planda 95 adet üretilmesi için Eskişehir’de düzenlenen törenle imzalar atıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla Eskişehir'de gerçekleşen "Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza Töreni" ile TÜRASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi ESKİŞEHİR 5000'in üretimine başlandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen "TÜRASAŞ-TCDD Taşımacılık (Eskişehir 5000) Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza Töreni"nde konuştu.
Demir yolu sektörünün öncü kuruluşları TÜRASAŞ ve TCDD Taşımacılık arasında 95 adet elektrikli anahat lokomotifinin temini için bir araya geldiklerini söyleyen Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nde 95 adet "Eskişehir 5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi"nin üretimini başlatacaklarını ifade etti.
"Eskişehir 5000 de ilklerin ve enlerin projesi"
Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 22 yılda demir yolu alanında hayata geçirilen projelere değinerek, "Şimdi de 2023 yılında yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz 5 bin kilovatsaat güce sahip ilk elektrikli anahat lokomotifi olan E5000 ile yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. TCDD Taşımacılık AŞ'nin ihtiyaçlarına uygun, 5 megavat gücünde, 'TSI' yani Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikası'na sahip, yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, saatte 140 kilometre hıza sahip, TÜRASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi geliştirdik." diye konuştu.
Uraloğlu, bu alandaki ilklerin ve enlerin projesi olarak da kabul edilen Eskişehir 5000 projesinin öne çıkan birçok özelliğinin bulunduğuna dikkati çekti.
"Bugüne kadar Türkiye'de tasarlanan en yüksek güçlü cer motoru"
Her biri 1280 kilovatsaat gücündeki cer motorlarının, bugüne kadar Türkiye'de tasarlanan en yüksek güçlü cer motoru özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, şunları söyledi:
"Cer konvertörlerinin her biri 2,5 megavat gücünde olup bir raylı sistem aracı için ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü yüksek gerilim cer konvertörüdür. Ayrıca anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji ve ilk tren kontrol ve yönetim sistemi bu projemizle hayata geçmiştir. Üstelik Eskişehir 5000 Lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecektir."
"TÜBİTAK, üniversite ve özel sektör kuruluşlarının birlikte çalışması açısından örnek bir proje"
Projenin TÜBİTAK, üniversite ve özel sektör kuruluşlarının birlikte çalışması bakımından da iyi bir örnek olduğunu dile getiren Uraloğlu, şunları kaydetti:
"Lokomotifimizi üretirken 115 yerli tedarikçiyle çalışarak ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağladık. Proje kapsamında geliştirdiğimiz tüm çıktılar, katma değeri yüksek ve daha önce Türkiye'de tasarımı yapılmamış ürünlerdi. Elde edilen bilgi birikimi ve tecrübeyle ülkemizin ihtiyacı olan raylı taşıtlardaki yerlilik oranını artırdık. Lokomotifimizin yerlilik oranı şu an için yaklaşık yüzde 65 ama seri üretimle bu rakamı yüzde 80'e çıkarmayı planlıyoruz. Buradan gururla belirtmek istiyorum ki artık lokomotif sektöründe kendi teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biriyiz. Elde ettiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde yurt dışına bağımlılığımız kalkmış durumdadır. Hayırlı uğurlu olsun."
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da törende yaptığı konuşmada “Eskişehir 5000 için bugün atılan imzaların hayırlı olmasını diliyorum. Ar-Ge süreciyle ve TÜBİTAK KAMAG desteğiyle başlayan bu yolculukta TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nün(RUTE) proje yürütücülüğünü yaptığı ihtiyaç makamı olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın yer aldığı ve geçen yıl Cumhurbaşkanımızın katılımıyla raylara indirdiğimiz Eskişehir 5000 trenimizin seri üretime geçişini ve kısa vadede 95 tane üretiminin başladığı büyük bir heyecanın içindeyiz.”dedi.
“95 adetlik siparişin Hem cer konvertör sistemi hem tren kontrol ve yönetim sistemi TÜBİTAK RUTE tarafından geliştirilmeye devam edecek. Biz üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeyi sürdüreceğiz.” vurgusu yapan Mandal, “Ülkemiz kendi ana hat lokomotifi ile hem yolcu hem yük taşıyıcılığını bir üst seviyeye çıkaracak. Bu özgüven bize daha büyük bir heyecan ve sorumluluk verecek.” diye konuştu.
Törende, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın, TÜRASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Metin Yazar da yer aldı.
ESKİŞEHİR-5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi Projesi nedir?
ESKİŞEHİR-5000 projesi kapsamında, TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin ihtiyaçlarına uygun, 5MW gücünde, Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik (TSI) sertifikasına sahip olacak, yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, 140 km/s hıza sahip, TURASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi TÜBİTAK KAMAG programı kapsamında %100 desteklenerek geliştirildi. Lokomotifte yaklaşık 115 yerli tedarikçiden temin yapılarak ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlandı. Lokomotifin yerlilik oranı yaklaşık % 65 olup seri üretimde bu rakamın % 80’e çıkarılması planlanıyor. Üniversite ve Sanayi işbirliği açısından iyi bir örnek teşkil etmesi açısından önemli bir konumda yer alan projede son aşamalara gelindi.
• Cer motorlarının her biri 1280 kW gücünde olup bugüne kadar ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü cer motoru özelliğini taşıyor
• Cer konvertörlerinin her biri 2.5 MW gücünde olup bir raylı sistem aracı için ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü yüksek gerilim cer konvertörüdür.
• Lokomotif uygulamaları için yerli olarak tasarlanmış en güçlü yardımcı güç ünitesi,
• Yerli olarak tasarlanmış en güçlü cer transformatörü,
• Anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi,
• Anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk boji,
• Anahat lokomotifler için yerli olarak geliştirilmiş ilk Tren Kontrol ve Yönetim Sistemini içeriyor.
ESKİŞEHİR-5000 lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünler olarak öne çıkıyor. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecek.
TCDD Taşımacılık tarafından verilen 95 adet siparişin seri üretimine başlandı.