TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Türk Standartları Enstitüsü(TSE), Siber Güvenlik Test, Denetim ve Sertifikasyon Faaliyetleri için işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Varank’ın huzurunda protokole imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin attı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dünyaya ayak uydurma noktasında, Türkiye’deki bilişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesi ve bu alandaki standardizasyon gerekliliğinin bilincinde olduklarını belirterek, “Türkiye’de endüstri anlamında önemli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile TÜBİTAK BİLGEM, Türkiye'de satılan, internete bağlanan bütün akıllı cihazların test ve sertifikasyon süreçlerinde iş birliği yapacak. Vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar.” dedi.
Ekonomik gelişime katkı
Protokol kapsamında her iki kurum başta internete bağlı her türlü ticari cihazın ve endüstriyel sistemin Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası alanda geçerli siber güvenlik testleri ve sertifikasyonunda ortak işbirliği modelleri geliştirecek, projeler oluşturacaklar. Siber güvenlik alanında yurtdışı pazarına açılmak için gerekli olan test ve belgelendirme hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sağlayacaklar. Siber güvenlik test, denetim ve sertifikasyonu ile yurtdışından hizmet talepleri alınacak, böylece Türkiye’ye döviz girişi sağlanacak. Yerli ve milli üreticilerin ürün ihracının önündeki teknik engellerin aşılmasına katkı verilecek.
Kritik bilgiler yurt içinde kalacak
Ayrıca siber güvenlik alanında kritik bilgilerin ülke sınırları dışına çıkmasının önüne geçilecek, nesnelerin interneti testleri ve belgelendirmesi kapsamında yurtdışına döviz çıkışı engellenecek. Bu alanlardaki yüksek meblağlarda iş hacimlerinin oluşumuna katkı sağlanacak, böylelikle Türkiye’nin ekonomik gelişimine destek verilecek. Gerekli analiz ve test çalışmaları TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak, belgelendirme TSE tarafından yürütülecek
Türkiye’nin dijital dönüşümünde hassasiyet gösterilen her yerli ve milli mevzunun yakın takipçisi olduğunu belirten Bakan Varank, “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, evlerimizdeki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız ürünlerin ne kadar güvenli olduğunun da mutlaka test edilmesi gerekiyor. Yetkili kurum olarak TSE bu test ve sertifikalandırma süreçlerini yapacak. Eğer bizim uygun görmediğimiz bir cihaz varsa bunun Türkiye'de satılması mümkün olmayacak. Uluslararası anlamda akredite olduğumuz için bizim sertifiye ettiğimiz cihazlar da dünyada geçerlilik kazanmış olacak, dünyada da satılabilecek.
İşte burada TÜBİTAK BİLGEM elde ettiği tecrübeyle şimdiye kadar kurduğu altyapılarla bu süreçte TSE ile beraber çalışacak. Bu sayede vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar. Endüstri açısından da vatandaşlarımız açısından da önemli bir imza. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz. İnşallah bunun gibi iş birlikleriyle biz vatandaşlarımızın daha güvenli, daha huzur içinde cihazlar alıp kullanmasının önünü açmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı: TSE ile önemli iş birliklerine bir yenisini ekledik
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal anlaşmanın detaylarını paylaştı ve „İlgili protokol beş yıl boyunca geçerli olacaktır. Protokol kapsamında; iş birliğinin kapsamı, tarafların sorumlulukları gibi konular adreslenmektedir.“ dedi.
Anlaşmanın önemine vurgu yapan Mandal, „Protokol kapsamında bulunan ilk faaliyet, tarafların siber güvenlik farkındalığını artırmak ve siber güvenlik test, belgelendirme, akreditasyon faaliyetleri için gerekli eğitimlerin birlikte düzenlenmesidir. Bu konuda taraflar koordinasyon içinde çalışacaktır. Buna ilave olarak, kamu ve özel kurumların siber güvenlik olgunluk seviyesinin belirlenmesi, belgelendirilmesi ve denetlenmesi planlanmaktadır. Gerekli analiz ve test çalışmaları TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak, belgelendirme TSE tarafından yürütülecektir. Son olarak, TSE tarafından yürütülen bilişim alanındaki belgelendirme faaliyetleri öncesi testlerin ve belgelendirilecek IOT/IIOT (Internet Of Things/Industrial Internet Of Things) ürünlerin testlerinin, TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.“ diye konuştu.
TSE ile önemli iş birliklerine bir yenisini eklediklerinin altını çizen Mandal, „Bunun bir örneği, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından koordine edilen ve TÜBİTAK BİLGEM’in çok kapsamlı desteği ile oluşturulan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi konusunda yürütülen çalışmalardır. İlgili rehberin denetçi/baş denetçi eğitimleri TÜBİTAK BİLGEM tarafından verilmekte, sertifikasyon hizmeti ise TSE tarafından sağlanmaktadır. Bilgi güvenliği sertifikasyonu için uluslararası standart olan Common Criteria (Ortak Kriterler) konusunda da TSE ile TÜBİTAK BİLGEM birlikte çalışmaktadır. İlgili yazılım ve donanımların testleri TÜBİTAK BİLGEM Ortak Kriterler Test Merkezi (OKTEM) tarafından yürütülmekte, sertifikasyon süreçleri de TSE tarafından sağlanmaktadır. Bu alanda da uyumlu bir iş birliği sürdürülmektedir.“ ifadelerini kullandı.