Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda bu yıl dördüncüsü düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'21’e katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile TEKNOFEST yarışmalarının birincilerine ödüllerini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninden önce yaptığı konuşmada, dünyanın bir numaralı havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’21’de yeniden bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. “Karşımızdaki muhteşem atmosfer, kendini işine adayan emekçiler sayesinde ortaya çıktı.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, farklı kurum ve kuruluşların Milli Teknoloji Hamlesinin nişanesi olarak TEKNOFEST için seferber olduğunu ve el birliği içinde çalışarak ülkemizin gençlerine bu gurur tablosunu yaşattığını kaydetti.
TEKNOFEST’in farklı sektörleri yalnızca en modern teknoloji ile tanıştırmadığını aynı zamanda birlikte iş yapmayı, takım ruhunu aşıladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimiz yarışma tarihlerini sabırsızlıkla bekliyor. Kurdukları takımlarla roketten İHA’lara, elektrikli araçlara birçok alanda kıyasıya rekabet ediyorlar. Ailelerimiz de çocuklarımızın en büyük destekçisi. Burada sergilenen her proje, okulu ile ailesi ile takım çalışması ürünü.” ifadelerini kullandı.
“Burada dünyanın seyrini değiştirecek uzay yolcularını, bilim insanlarını, mucitleri, pilotları, mühendisleri, fizikçileri görüyorum”
TEKNOFEST’te Türkiye’nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanlarının, mühendislerin, teknisyenlerin, araştırmacıların, astronotların yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST’in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri 2053 ve 2071 Türkiye’sinin mimarları olacak. Varsın birileri bizim gençlerimizi tanımak yerine harflerle kategorilere ayırarak tanımlamaya çalışsın. Bu ülkenin gençlerine vizyon ve ufuk çizmek yerine, gençlerimizi kısır gündemlerine alet etmeye çalışsın. Varsın Akıncı’nın bir kablosunu lehimleyemeyecek, Gökbey’in tek bir vidasını sıkamayacak, TOGG’un bataryasının yerini dahi gösteremeyecek olanlar, bu eseri inşa eden gençleri hor, hakir görsün. Biz gençlerimizin, onları harflerle tanımlayanların fersah fersah ötesinde bir karaktere, vizyona, ufka sahip olduğunu gayet iyi biliyoruz. Burada dünyanın seyrini değiştirecek uzay yolcularını, bilim insanlarını, mucitleri, pilotları, mühendisleri, fizikçileri görüyorum. Burada ülkemizi güvenle, huzurla teslim edeceğimiz pırlanta gibi bir gençlik görüyorum.” dedi.
“Türk gençliğini yeni dünyanın en yetkin gençliği haline getireceğiz”
TEKNOFEST’i “rekorların ve rekortmenlerin festivali, yorulmak nedir bilmeyenlerin kendine sınır çizdirmeyenlerin festivali” olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de TEKNOFEST yolculuğu başladığında 14 teknoloji yarışması ve 20 bin başvuru olduğunu hatırlattı. Bu seneki TEKNOFEST’te ise teknoloji yarışmalarının sayısının 35’e çıktığını, yarışmalara başvuranların sayısının 10 kat artarak 200 bini bulduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Yine 2018'de yarışmacılarımıza 2 milyon liralık ödül, 2 milyon liralık da maddi destek sağlanırken bu yıl bu rakamı 12 milyon lira seviyesine çıkardık. Ayrıca özel sektörümüz de sağ olsun Ar-Ge ve inovasyon deyince katkılarını hiçbir zaman esirgemiyor. TEKNOFEST'in ilk sene 28 olan paydaş sayısı, bu yıl 74'e çıkmak suretiyle festivalin nüfuz ettiği alanı daha da genişletti. Tabii paydaşların ve desteklerin sayısı arttıkça gençlerimize daha çeşitli alanlarda, daha fazla yarışma sunabilme imkanı buluyoruz. Gençlerimizi sadece savunma sanayi alanındaki işlere değil, dünyanın en ileri, en yeni teknolojilerine de hazırlıyoruz."
“TEKNOFEST’i küresel bir marka haline getirelim ki, dünya gençleri bu festivale katılmak için can atsın”
Uçan araba tasarımından iletişim teknolojilerine, sağlıkta yapay zekadan sanayide dijital teknolojilere, biyoteknoloji ve inovasyondan tarım, turizm, çevre ve enerjiye kadar birçok sivil alanda yarışmalar düzenlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST'in çok genç bir organizasyon olmasına rağmen şimdiden bölgede ve dünyada kendinden söz ettirmeyi başardığını ifade etti.
88 ülkeden yüzlerce öğrencinin, girişimcinin bu organizasyona katılımının aslında sahip olunan küresel potansiyelin de ispatı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsansız hava araçlarımızın dünya basınında manşetleri süslediği gibi TEKNOFEST de dünya medyasının gündeminde bir numara olmalıdır. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren TEKNOFEST'i uluslararası bir marka haline getirecek, can Azerbaycan'dan başlayarak dost ve müttefik ülkelerde de düzenleyeceğiz. TEKNOFEST'i öyle önemli, öyle etkili, öyle küresel bir marka haline getirelim ki dünyanın gençleri bu prestijli festivale katılmak için can atsın. Sizlerin gayretleri, sizlerin destekleriyle inşallah bunu da başaracağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
“Deneyap Teknoloji Atölyelerini 81 ilimizin tamamına yaygınlaştırıyoruz”
“Büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin derdindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yolunun nitelikli insan kaynağına sahip olmaktan ve insana yatırım yapmaktan geçtiğini kaydetti. Bu amaçla gerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bir çok çalışma başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, halihazırda 66 ilde bulunan Deneyap Teknoloji Atölyelerini, 2023 yılına kadar 81 ilin tamamına yaygınlaştıracaklarını, bu atölyelerde henüz ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara yapay zeka, robotik kodlama, siber güvenlik gibi geleceğin teknolojilerine yönelik dersler verdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere sağladıkları girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge desteklerinin yanı sıra açık kaynak platformu ile yeni nesil yazılım okulları ile TEKNOFEST gibi organizasyonlarla bu eğitimi taçlandırdıklarını dile getirdi.
“Artık fizik, kimya, biyoloji dersleri ne işimize yarayacak denilmiyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan TEKNOFEST ile pek çok dersin daha fazla anlam kazandığını belirtti. Eskiden “Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi dersler ne işimize yarayacak?” denildiğini anlatan Erdoğan, “Gençler artık bu soruların cevabını TEKNOFEST’te bulabiliyor. Burada gençler okulda öğrendikleri matematik, fizik, kimyayı kullanarak roketler tasarlıyor, elektrikli araçları araştırıyor, İHA’ları uçuruyor. Milli Teknoloji Hamlesi ışığında ülkemizin teknolojisini en üste seviyeye taşımak için uğraşıyorlar. Biz de başarılarınızı ödüllendirmek, motivasyonunuzu en yukarıda tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.
“Aziz Sancar hocamızın başarısını daha öteye taşımanızı bekliyorum”
"Aynı gökte uçsalar dahi karganın dünyası başka şahinin dünyası başkadır." sözüne atıf yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “"Ülkemizde de siyaseti, ekonomiyi, savunmayı, diplomasiyi, bilimi, milletin gözü yerine başkalarının gözünden gören, okuyan bir kesim bulunuyor. Bunlar ülkeye ve millete ne hizmet ederler ne de hizmet edilmesine izin verirler. Bunlar, ilimde, bilimde, sanatta, sporda, kültürde ne özgün bir eser ortaya koyarlar ne de sizin gibi gençlerimizin ürettiği değerleri takdir ederler. Bunlar, Batı ülkelerindeki her şeyi çok iyi, her hizmet ve ürünü çok kaliteli, bizde ise tam tersine her şeyi çok kötü, çok pespaye, çok kalitesiz görürler. Bunlar, Batı karşısında olabildiğince ezik, kendi halkına ve ülkesine karşı son derece kaba ve küstahtırlar. Kendi mahallesinin dışına çıkmayan sözde elit, özde lümpen bu kifayetsiz güruhu bizim gibi sizler de gayet iyi tanıyorsunuz. Aynı şekilde bugüne kadar neyi başarmışsak, ülkemizi hangi alanlarda ileriye taşımışsak, bunlara rağmen başardığımızı da sizler biliyorsunuz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sizlere ‘yapamazsınız, başaramazsınız’ diyenlerin sözlerine kulak asmayın. Heyecanınız anlamayanlara, yeteneğinizi küçümseyenlere, sizi kafalarındaki dar kalıplara hapsetmeye çalışanlara asla prim vermeyin. Kendi başarısızlıklarına sizi ortak etmelerine izin vermeyin. Kadrolu felaket tellallarının hayallerinizle aranıza girmesine izin vermeyin. Sizler en büyük hazinemizsiniz, biz sizlere inanıyoruz. Biz, sizleri seviyoruz. Sizler, daha 21 yaşındayken çağ açıp çağ kapatan dahi Türk, Fatih Sultan Mehmet’in torunlarısınız. Sizler, 'Benden bu millet için bir şey istiyorsanız en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz.' diyen Nuri Demirağların evlatlarısınız. Yerli ve milli sanayi için canını ortaya koyan Nuri Killigillerin mirasçılarısınız. Büyük ve güçlü Türkiye, sizlerin omuzlarında yükselecektir. Hep söylediğim gibi kader gayrete aşıktır; bilim, ilim, hikmet ve idrak için önce inanç, sonra da gayret gerekir. Hayallerimizi ve hedeflerimizi ancak bu şekilde gerçeğe dönüştürebiliriz. Sizden bugün TEKNOFEST'te bizlere eşlik eden Aziz Sancar Hocamızın başarısını daha öteye taşımanızı bekliyorum. Sizlere baktığımda gözlerinizdeki ışığı, kalbinizdeki ateşi görebiliyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz için hep daha ileriye gitmek, ülkemizin kodlarına işlenmiştir. Sizlerle yol yürümekten büyük bir onur, büyük bir gurur duyuyorum. Rabbim yolumuzu ve bahtımızı açık etsin diyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinlik dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, T3 Vakfına, TÜBİTAK’a, tüm paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
27 ilde eş zamanlı Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyeleri açılışı
Konuşmanın ardından canlı bağlantıyla 27 ilde eş zamanlı olarak Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyelerinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Deneyap Türkiye Projesi ortakları olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar gerçekleştirdi. Açılan yeni atölyeler ile Deneyap Teknoloji Atölyelerinin sayısı 66’ya yükseldi.
TEKNOFEST Yarışmalarının birincileri ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sancar’dan aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte TEKNOFEST yarışmalarında projeleriyle dereceye giren takımlara 36 ayrı kategoride ödüllerini verdi. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TEKNOFEST 2021 plaketini takdim etti. T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da törende yerini aldı.
Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve bazı kabine üyeleri ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.