Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu üyeleri ile bir araya geldi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da katılım gösterdiği toplantının moderatörlüğünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi.
TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün koordinasyonunda, COVID-19 Türkiye Platformu altında tedavi odaklı 10 ilaç geliştirme projesi ve bağışıklık kazanılmasına yönelik 8 aşı geliştirme projesi olmak üzere 18 proje yürütülüyor.
TÜBİTAK’ın Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleşen toplantıda COVID-19 Türkiye Platform’u araştırmacıları söz alarak, yerli ve milli aşı ve ilaç üretimine yönelik son gelişmeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardılar.
Projelerdeki son durumu dinleyen ve araştırmacılara sorular yönelten Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylar hakkında platform üyelerine sorular yönelterek bilgi aldı.
Platformda 3 ilaç moleküler modelleme, 2 yerli sentetik ilaç, sentez ve üretimi, 2 konvalesan plazma, 3 rekombinat nötralizan antikor ve 8 farklı aşı adayı bulunduğu bilgisi verilen toplantıda, platformda 167 STAR bursiyeri dâhil olmak üzere 49 farklı kurumdan 436 araştırmacı görev yapıyor.
Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar arasında;
COVID19 tedavisinde en yoğun kullanılan Favipiravir ilacının etken maddesi yerli ve milli sentez yöntemi ile hammaddeden başlayarak ruhsatlı bir ticari ürüne dönüşmüştür.
Aşı geliştirme çalışmaları kapsamında da, yenilikçi yöntemlerle geliştirilen iki aşı adayının hayvan deneyleri başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bunlardan biri etik kurul izni de alarak, TİTCK’ya başvuruyu gerçekleştirmiştir. TİTCK onayı sonrası geliştirilen aşının insanlarda uygulanmasına yönelik klinik çalışmalar başlatılabilecektir.
Platformun diğer ilaç ve aşı geliştirme projelerinde de hedeflenen sonuçlara ulaşılabilmek üzere çalışmalara yoğun olarak devam edilmektedir.
Source: New feed