TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bioexpo Aşı Sempozyumu kapsamında düzenlenen “COVID-19’a Karşı Türkiye’de TÜBİTAK Desteği ile Geliştirilen Aşı Çalışmaları” başlıklı oturumda moderatörlük yaptı. Oturumun başında “COVID-19 Türkiye Platformunda Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Mandal, pandemi döneminde TÜBİTAK’ın edindiği deneyimleri paylaştı.
Prof. Dr. Mandal, “Yaşadığımız bu zor dönemde her ülke kendi modelini oluşturmaya çalıştı. Biz de kendi araştırmacılarımız ile birlikte çalışma ve birlikte başarma yöntemiyle bir süreç yönetmeye çalıştık. COVID- 19 Türkiye Platformu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda oluşturuldu. TÜBİTAK da bu sürecin ulusal irtibat noktasında yer alıyor. 7 hocamız aşıda, 10 hocamız da ilaç projelerinde çalışıyor.” açıklamasında bulundu.
Sunumunda, Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı Küresel Riskler Raporu’na atıfta bulunan Mandal, “Gelecek 10 yılda COVID-19 gibi pandemilerle karşılaşma olasılığı yüksek. Olası pandemilere karşı ne kadar hazırlıklıyız? Sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek hareket etmemiz gerekiyor.” dedi.
COVID- 19 Türkiye Platformu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “Pandemi dönemindeki zorlukları hızla aşabilmek için 49 farklı kurum ve kuruluş, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü çatısı altında bir araya geldi. Platformda, kaynakların etkin kullanımı, insan kaynakları, alt yapı tedarik zinciri gibi bilginin cömertçe, esnek ve açık bir şekilde paylaşıldığı bir ortam oluşturmaya çalıştık. 49 farklı kurum ve kuruluştan 436 araştırmacı 17 projede birlikte çalışıyoruz, araştırmacıların 213’ü öğrenci.” ifadelerini kullandı. Mandal, platformda yer alan 213 öğrenciye atıfta bulunarak gelecekteki muhtemel pandemilere yönelik insan kaynağının oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı.
COVID-19 Platformu’nun elde ettiği başarıları da hatırlatan Mandal, “Bu tecrübeyi ilk defa pandemi döneminde elde ettik. Bu tecrübeyi başka alanlarda kullanmaya da kararlıyız.” değerlendirmesinde bulundu.
“Biz teknoloji geliştirme süreçlerinde dünyanın gerisinde değiliz; ama uygulama noktasında eksikliklerimiz var.” diyen Mandal, “Yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde dünya genelindeki bilim insanları ve araştırmacılar tarafından takip edilecek ve etki uyandıracak çalışmalar ortaya koyuyoruz. Bu çalışmaları geniş kitlelerle paylaşmak ve geleceğe en iyi biçimde hazırlanmak gerekiyor. Bu dönem bize bunu öğreti.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mandal, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca olmak üzere bu süreçte çok kıymetli destekçilerimiz oldu. Tümüne bu süreçteki katkı ve destekleri için yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmasının ardından oturumdaki diğer katılımcılara söz veren Prof. Dr. Mandal, katılımcılardan üzerinde çalıştıkları aşı türünü dünyadaki diğer aşılarla karşılaştırmalarını istedi. Oturumda aşı çalışmalarının hızlandırılması, bu doğrultuda çalışan firmalara teşvik verilmesi, gelecekteki muhtemel pandemilere yönelik çalışmalar yürütecek araştırma merkezlerinin kurulması, pandemi alanında çalışan insan kaynağının güçlendirilmesi ve bu doğrultuda doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin desteklenmesi vurgulandı.
Oturuma Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Gürsel (Virüs Benzeri parçacık (VLP), Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Erganiş (Yenilikçi İnaktif), Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Akbulut ( Adenovirüs), Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Özören (ASC Zerrecik), Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mert Döşkaya (DNA), Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nadir Koçak (mRNA) ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Prof. Dr. Mehmet İnan (Rekombinnat Spike Proteini) katıldı.
Source: New feed