TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliklerini geliştirmek, birlikte çalışmak ve birlikte başarmak için Azerbaycan'da temaslarda bulundu.
Prof. Dr. Mandal’ın ilk durağı Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı oldu. Bakan Emin Amrullayev ile gerçekleştirilen görüşme sırasında iki kurum arasında daha önce imzalanmış olan Niyet Mektubu kapsamında yürütülebilecek işbirliği faaliyetleri ele alındı. Bu çerçevede atılacak adımlar üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Mandal, Amrullayev ile yaptığı görüşmenin ardından, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi’ni (Azerbaijan National Academy of Sciences – ANAS) ziyaret etti. İlgili ziyaret sırasında öncelikle TÜBİTAK-ANAS koordinasyon Merkezi’nin açılışı yapıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve ANAS Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbaylı'nın katılımıyla yapılan açılışı çeşitli basın kuruluşları da takip etti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mandal, merkezin hem sembolik hem de stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “ANAS bünyesinde tesis edilen TÜBİTAK-ANAS Koordinasyon Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdik. Ülkemizin Azerbaycan ile olan bilimsel ve teknolojik iş birliklerini güçlendirecek olan bu merkez vasıtasıyla, ortak çalışmalar yapmamız ve daha etkin bir bilim iletişimi oluşturmamız mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Mandal, söz konusu koordinasyon merkezinde TÜBİTAK'ın geliştirdiği ürünlerin ve yayınların tanıtımının yapılacağını, aynı zamanda, iki kurum arasındaki iletişimin sağlanacağını belirtti.
Bilim alanında insan kaynağı yetiştirmenin önemine işaret eden Mandal, açılan merkezin Devlet başkanlarımızca tesis edilen ortak stratejik amaçlar doğrultusunda sadece bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarını tartışmak, görüşmek ve bilim insanlarımızın, araştırmacılarımızın ve gençlerimizin birlikte çalışmasına olanak sağlamak bakımından da önemli bir aşama olduğunu dile getirdi. Bu çerçevede “bugüne kadar yaptığımız işleri bugün açılan merkezimizde daha da kıymetlendirmek ve 'Tek Millet, İki Devlet' noktasında iyi örnekler oluşturmaya devam edeceğiz." dedi.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki akademik işbirliklerinin Türk Devletleri Teşkilatı’na da katkı sağlayacağını vurguladı.
ANAS Başkanı Prof. Dr. Habibbaylı ise, kurumunun yenilenme sürecine girdiğini, dünyadaki teknolojik yenilikleri akademiye getirmek istediklerini dile getirdi.
Habibbaylı, "ANAS'ın dijital gelişim ve yapay zeka alanındaki faaliyetlerini geliştirmek istiyoruz. Bu konularda birinci destekçimiz TÜBİTAK'tır. Bugün açılan merkez, ANAS ile TÜBİTAK'ın tüm faaliyetlerini koordine edecektir. Biz TÜBİTAK'ın tüm kaynaklarını Azerbaycan'a getirerek devlet başkanlarımızın açtığı yeni ufukları somut bilimsel projelerle zenginleştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK ile ANAS arasında yeni bir İşbirliği Protokolü imzalandı
Açılış töreninin ardından, Prof. Dr. Mandal ve Prof. Dr. Habibbaylı tarafından TÜBİTAK ile ANAS arasında yeni bir İşbirliği Protokolü imzalandı. Ortak araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi, bilim insanı değişiminde bulunulması, bilimsel ve teknolojik bilgilerin paylaşımı ve ortak etkinlikler düzenlenmesi hususlarını içeren protokol metni, daha önce imzalanmış olan İşbirliği Protokolü’nün günümüz koşullarına uyarlanmasına imkan tanıdı. Prof. Dr. Mandal, “ANAS'ın değişen yapısı ile beraber sosyal ve beşeri bilimlerdeki çalışmalarının gücü ile TÜBİTAK'ın özellikle yeşil ve dijital dönüşümdeki başarılı çalışmalarını bir araya getirecek TÜBİTAK-ANAS İşbirliği Protokolü'ne de imzalarımız attık.” dedi.
İmza töreninin akabinde, “TÜBİTAK-ANAS İşbirliği Olanakları ve Gelecek Vizyonu" konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinin yanı sıra ANAS Enstitülerinin de katıldığı söz konusu toplantı sırasında, iki kurum arasında gerçekleştirilecek iş birliği çalışmalarına dair istişarelerde bulunuldu.
TÜBİTAK Başkanı Mandal'a ANAS tarafından Fahri Profesör unvanı
TÜBİTAK Başkanı Mandal'a, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bilimsel ilişkilerin gelişimine katkıları dolayısıyla "ANAS’ın Fahri Profesörü" unvanı verildi.
Mandal konuyla ilgili olarak, “Gerçekleştirdiğimiz programda ayrıca Ülkemiz ile Azerbaycan arasındaki bilimsel ilişkilerin gelişimine verdiğimiz katkılar dolayısıyla Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nin tarafıma layık gördüğü "Fahri Profesör" unvanı ile onurlandırıldım. ANAS tarafından bu unvanın verildiği ilk kişi olarak, kendilerine bu nazik ve onore eden yaklaşımları için teşekkürlerimi sunuyorum. Aldığım bu unvan beni gururlandırmanın yanında Ülkelerimizin teknolojik ve bilimsel ilerleyişlerinde birlikte çalışma ve birlikte başarma yaklaşımımızı güçlendirmek için tarafıma atfedilmiş büyük bir sorumluluktur. TÜBİTAK olarak birlikte geliştirerek birlikte başarmak için hiç durmadan çalışmayı sürdüreceğiz!” değerlendirmelerinde bulundu.
TÜBİTAK Başkanı ANAS Genel Kurulu’na katıldı
Prof. Dr. Mandal, Azerbaycan'ın bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü çalışmaların raporlandığı ANAS Genel Kurul Toplantısı’nda bir sunum gerçekleştirdi. “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin ANAS ile Ortak Birlikte Çalışmaya Dayalı İş birliği” başlıklı sunumunda Mandal, küresel risklere karşı geleneksel yöntemlerin dışına çıkılarak saha yenilikçi ve çok disiplinli çalışmaların ve birlikte çalışmanın önemine değindi. “Yenilenebilir enerji, teknoloji geliştirme ve gıda üretim sistemleri, COP28'de tamamlanan Küresel Durum Değerlendirmesi (GST) sonuçlarında vurgulanan ihtiyaç ve fırsatlar arasındaydı.” diyen Mandal, Ar-Ge süreçlerindeki dönüşün ve yenilik süreçlerinden de bahsetti. Türkiye’nin 12. Kalkınma Planında yeşil ve dijital dönüşümün önemine vurgu yapan Mandal, “Türkiye Yüzyıl'ında çevreye duyarlı, afetlere dirençli, ileri teknoloji ile yüksek değer üreten ve gelirini adil paylaşan istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye" hedefini dile getirdi. TÜBİTAK’ın Ar-Ge ve Yenilik ekosistemine verdiği katkılar ve uluslararası iş birliklerine de değinen Mandal, Azerbaycan’la ilişkilere ve verilen desteklere de sunumunda geniş bir yer ayırdı. ANAS ile iş birliklerini güçlendirdiklerinin altını çizen TÜBİTAK Başkanı, Türk Akademisi’nin öncü rolü ve Türk Dünyası 2040 vizyonuna da değindi.
“TÜBİTAK Başkanı Azerbaycanlı Öğrenciler ve Akademisyenlerle buluştu”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Bakü Devlet Üniversitesi'ni de ziyaret ederek "Türkiye ve Azerbaycan Ar-Ge Ekosistemi Arasında Etki Oluşturmaya Dayalı İşbirliği" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Bakü Devlet Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Elçin Babayev ile görüşen Mandal, “Programda küresel iklim krizi ve beraberinde getireceği karmaşık zorluklar ile etkin bir şekilde mücadele edebilmek için araştırma ekosistemimiz içerisinde disiplinler arası ve iş birliğine dayalı bir yaklaşım çerçevesinde çalışmalar yürütmenin önemine değindik.” ifadelerini kullandı.
“TÜBİTAK olarak gerçekleştirdiğimiz bilimsel ve teknolojik faaliyetlerimizi paylaştık. Özellikle yetişmiş genç insan kaynağımızın değişen dünya dinamiklerine uygun bir şekilde çözüm üretme odaklı araştırma faaliyetleri yürütmesinin gelecekte karşılaşacağımız sorunlara karşı kilit rol oynadığının altını çizdik.” diyen Mandal, “Türkiye ve Azerbaycan arasında bilimsel ve teknolojik iş birliklerini güçlendirmek adına attığımız adımları aktardık. TÜBİTAK'ın Azerbaycanlı araştırmacılarımız ve öğrencilerimiz için açtığı araştırma, geliştirme ve destek programlarımız hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Azerbaycanlı gençlerimizin Türkiye'deki üniversiteler ile birlikte araştırma faaliyetlerini yürütme isteklerine yakından şahit olduk ve bu konuda çalışmalarımızı ilerleteceğimizi belirttik.” diye konuştu.
TEKNOFEST’e Azerbaycan'dan atılım sağlayan ve başarılı olan öğrencilerin başarılarına da değinilen toplantıya ilişkin olarak Mandal, “Türk Dünyası 2040 Vizyonu kapsamında, daha sürdürülebilir bir gelecek ve birlikte geliştirmeye dayalı bilimsel ve teknolojik atılımlarda Türkiye ve Azerbaycan'ın rolüne değindik. Ardından akademisyenlerimizden ve öğrencilerimizden gelen soruları yanıtladık, görüş ve önerilerini dinledik. TÜBİTAK olarak Türkiye ve Azerbaycan arasında bilim ve teknoloji köprüleri kurmaya devam edecek, birlikte başaracağız!” vurgusu yaptı.
TÜBİTAK Başkanı’nın temasları
Prof. Dr. Mandal, Azerbaycan ziyareti vesilesiyle çeşitli üst düzey yetkililerle de görüşmelerde bulundu. Bu çerçevede, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Vügar Kerimov ile bir araya geldi. Mandal, yapılan görüşme sırasında, Birleşmiş Milletler 29. İklim Değişikliği Konferansı'nın (United Nations 29th Climate Change Conference – COP 29) 2024 yılında Azerbaycan'da düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu bağlamda, TÜBİTAK olarak, etkinliğin organizasyonu konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını vurguladı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Antitekel ve Tüketici Piyasası Kontrolü Devlet Hizmeti Başkanı Mammad Abbasbeyli ile de görüşen Mandal, söz konusu görüşmede, iki kurum arasında yürütülen ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bunun yanı sıra, her iki yetkili de mevcut ilişkilerin artırılmasına yönelik olumlu bakış açılarını ortaya koydu.