TÜBİTAK, 50 ülkeden 67 üyenin bulunduğu Alliance of International Science Organizations (ANSO)’ın en üst karar organı olan Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilerek ülkemiz açısından uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı.
ANSO Genel Kurulu Toplantısına katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı olarak, “Tek Yol, Tek Kuşak Girişimi” vizyonumuzu ilerletmek için bu Genel Kurulda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Pekin'deki ilk uluslararası forumdan bu yana, ANSO topluluğu olarak, Kuşak ve Yol bölgesinde bilim, teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilir kalkınmaya yol açmasını sağlama konusunda önemli bir sorumluluk üstlendik. Yönetim Kurulu üyelerinden biri olarak, ilerleme raporlarında da görüldüğü gibi ANSO'nun bu hedefe yönelik çalışmalarla başarıya ulaştığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Ortak geleceğimiz için bu zorlukların üstesinden gelmek ancak tüm ekosistemde yaygın bir seferberlik ile mümkün olacaktır.”
“Pandemiden iklim değişikliğine kadar hepimizi etkileyen küresel ve bölgesel zorlukların olduğu bir zamanda, birlikte geliştirmeye dayalı iş birliği, bu zorlukları fırsatlara dönüştürmek için önemli bir seçenek olmaya devam ediyor.” vurgusu yapan Mandal, “TÜBİTAK'ta bu zorlukların üstesinden gelmek için tüm ekosistemimizi bilime dayalı, birlikte yaratmaya dayalı bir yaklaşımla seferber ediyoruz. Bu, sürdürülebilir kalkınma ve 2053 yılına kadar ülkemizin net sıfır emisyon hedefine ulaşmasının kilit noktalarından biridir.” dedi. Mandal, “Ekosistemi iklim bilimi ve yeşil teknolojilere doğru harekete geçirmeye verdiğimiz önem, destek programlarımız, proje yarışmalarımız ve proje yarışmalarımızdaki önceliklerde yer buluyor. Ortak geleceğimiz için bu zorlukların üstesinden gelmek ancak tüm ekosistemde yaygın bir seferberlik ile mümkün olacaktır.” çağrısı yaptı.
“Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında bir araya gelmiş örgütlerin birlikte geliştirmeye dayalı iş birliğini artırmak önemli bir avantaj”
ANSO topluluğunun aynı motivasyon ve ANSO Öncelikli Tematik Alanları ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri temelinde hedeflenen eylem duygusuyla harekete geçtiğini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında bir araya gelmiş örgütlerin birlikte geliştirmeye dayalı iş birliğini artırmak için önemli bir avantajı temsil ettiğini kaydetti. Kurumların birden fazla sürdürebilir kalkınma hedefini toplu olarak ele almak için birbirleriyle iş birliği yapmasının önemine de değinen Mandal, “Örneğin, sağlık ve refah konusundaki sürdürebilir kalkınma hedefleri ile eşlenen Kentsel Çevre Sağlığı İttifakı, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar üzerine sürdürebilir kalkınma hedeflerinin yanı sıra uygun fiyatlı ve temiz enerji konusunda sürdürebilir kalkınma hedeflerini ele almak için diğer kurumlarla birlikte çalışabilir. Bu etkileşimler, ANSO İş Birliği Temelli Araştırma ve ANSO-CAS Ortak Araştırma Projeleri gibi 50'ye yakın projeyle daha da güçlendirilebilir. Sıfır atık, uzaktan algılama, büyük ölçekli fotovoltaik enerji üretimi, afet riskleri, ilaç keşfi ve biyoçeşitlilik ile ilgili mevcut projeler de dahil edilebilir.” ifadelerini kullandı.
“ANSO'nun Tek Yol, Tek Kuşak Girişimi” vizyonunu güçlendirmek için küresel ve bölgesel kaygıların temel sorunlarına ilişkin ortak bilimsel araştırmalar hayati önem taşımaktadır.” vurgusu yapan Prof. Dr. Mandal, “Araştırma toplulukları içinde ve arasında bağlantıları geliştirmeye devam etme fırsatına sahibiz. Yeni üyeler, kurumlar ve hatta bursiyerler ve akademisyenler, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tematik bir yaklaşım için bir topluluk oluşturma çabasında ANSO Kesişen Temalar /Bağlantılı Temalar Platformları kapsamında faaliyet gösteren ANSO Birliklerine bağlanabilir.” dedi.
Araştırmacı ve kurumlardan oluşan özel bir ANSO Sürdürülebilir Kalkınma topluluğunun oluşturulduğunu belirten Mandal, “Bu değerli araştırma topluluğunun etki yaratma yönünde gelişmeye devam etmesini sağlamak ortak sorumluluğumuzdur. Belirli bir ANSO Tematik Alan Odağı altında ve birden fazla birliği bir araya getirmek, çapraz etkileşimler üzerine inşa etmeye devam etmek için etkili olacaktır. Gelecekteki kalkınma stratejilerine ilişkin bu tartışma noktasında bu fırsatlar üzerinde daha fazla düşünmek mümkün olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
ANSO Nedir?
ANSO, 2016 yılında Çin Bilimler Akademisi önderliğinde açıklanan "Pekin Deklarasyonu"nu takiben kuruldu. Pekin Deklarasyonu'nda Kuşak ve Yol Bölgesi'nde kalkınmanın desteklenmesi için bilim, teknoloji ve yenilik (BTY) iş birliğini güçlendirmek ve BTY iş birliği için ortak bir yenilik platformu ve uzun vadeli bir mekanizma kurmak ana hedefler arasında belirtildi. Deklarasyonda ayrıca, Kuşak ve Yol Bölgesi'nde uluslararası bilim ve teknoloji iş birliklerinin oluşturulması için bir mekanizma kurulması taahhüt edilmiş ve bu mekanizmaya ANSO adı verildi.
Çin önderliğinde başlatılan “Tek Kuşak, Tek Yol Girişimi” kapsamında Çin ile var olan bilimsel ve teknolojik iş birliklerimiz güçlendirilmekte ve yeni iş birlikleri oluşturulmaktadır. Bunun ilk somut örneği, Kurumumuzun resmi açılışı 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştiren “Kuşak ve Yol Bölgesi Uluslararası Bilimsel Kuruluşlar Örgütü’ne (Alliance of International Science Organizations- ANSO)" Kurucu Üye olarak katılımıydı.
ANSO çatısı altında Kuşak ve Yol Bölgesi ülkeleri ile ortak projeler, çalıştaylar, seminerler gerçekleştirilmesinin yanı sıra araştırmacı değişimleri ve ortak eğitim programları düzenleniyor. Kurumumuz düzenlenen bu etkinliklerden özellikle ANSO eğitimlerine katılıyor.
Ayrıca, Kuşak ve Yol Bölgesi kapsamında BTY iş birliğini güçlendirme hedefi doğrultusunda ANSO’nun yanı sıra son iki yıl içerisinde Kurumumuz ile Çin’deki muadil kuruşlar arasında birçok yeni bilimsel ve teknolojik iş birlikleri kuruldu.
- TÜBİTAK ile Çin Bilimler Akademisi (Chinese Academy of Sciences – CAS) arasında 23 Mayıs 2019 tarihinde bir İş Birliği Anlaşması imzalandı.
- TÜBİTAK ile Jiangsu Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü (Jiangsu Industrial Technology Research Institute – JITRI) arasında 3 Ekim 2019 tarihinde bir İş Birliği Protokolü imzalandı.
- TÜBİTAK ile Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (National Natural Science Foundation of China – NSFC) arasında 31 Ekim 2019 tarihinde bir İş Birliği Anlaşması imzalandı.