Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "2024 Yılı Adıyaman Projeleri İmza Töreni"nde Adıyaman’a bilim merkezi kurulacağını açıkladı.
Kacır, “Şehrimize bilim merkezi kazandırmak üzere Adıyaman Belediyemizle iş birliğine gidiyoruz. Adıyaman Bilim Merkezimiz şimdiden şehrimize hayırlı olsun." dedi.
Kacır, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman'ın geçen yıl çok ağır bir sınavdan geçtiğini ve depremde en çok hasar alan kentlerden biri olduğunu söyledi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, "asrın felaketi"nin yaralarını sarmak için ilk andan itibaren tüm kaynakların deprem bölgesi için seferber edildiğini kaydetti.
6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen 1 yıl boyunca bölgedeki depremzedeleri yalnız bırakmadıklarını anlatan Kacır, bölgeyi, yaşanan felaketten önceki halinden daha güzel, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir yer haline getireceklerini de vurguladı.
Bakan Kacır, “Her türlü desteği sağalarak vatandaşlarımızın ümitlerini yeniden yeşerteceğiz. Birlik ve beraberlik içinde bu zorlu süreci geride bırakacağız.” ifadeleriyle bilim merkezinin de üstleneceği role vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından, Adıyaman Valisi Osman Varol, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Hasan Maral ile diğer kurum müdürlerinin katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi.
TÜBİTAK ile Adıyaman Belediyesi arasında Adıyaman Bilim Merkezi kurulmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Protokole TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç imza koydu.
Protokolün ardından değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Türkiye’nin geleceğini inşa etme noktasında, milli teknolojinin en önemli unsuru olan insan kaynağına yatırım amacıyla bir adım daha atıyoruz. İnsan kaynağına yapılan yatırımın sürdürülebilirliği noktasında bilim merkezlerimizi yaygınlaştırıyoruz. Adıyaman Bilim Merkezi için ilk adımı atıyor olmamız bu açıdan çok kıymetli.” dedi.
TÜBİTAK olarak bilim merkezlerini insana yatırım yapmak anlamında önemli birer araç olarak gördüklerini kaydeden Mandal, “Şu ana kadar 16 tane büyük bilim merkezimizin sözleşmesini imzaladık. 9 tanesini de açtık. Küçük ölçekli bilim merkezlerimiz de hızla artıyor. Sözleşme imzaladığımız 23 küçük ölçekli bilim merkezi projemizden 13 merkezimizi açtık. Toplamda 39 bilim merkezimizden 22’si ziyarete açık” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim merkezleri projesi TÜBİTAK’ın 2014 yılından beri yürüttüğü bir proje. Ama genelde hep sergi odaklı. Biz bilim merkezini kurgularken sergiden daha çok atölye kavramını ön plana getirmeye çalışıyoruz. İlk Konya’yla başlamıştık. 2014 yılından itibaren bilim merkezlerimizde on milyonu aşkın ziyaretçimiz oldu. 800 binden fazla atölye çalışmalarına katılan gençlerimiz, çocuklarımız var.” değerlendirmelerinde bulundu.
Bilim merkezleri, her yaştan insanı bilimle buluşturan, bilim ve teknolojiyi anlaşılır hale getiren, bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı hedefleyen merkezlerdir. Bilim merkezleri bu hedeflere, ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneye-bilecekleri sergiler, deneysel ve uygulamalı etkinlikler sunarak ulaşır. Bilim merkezleri, çocukların ve gençlerin bilimsel konuları ilgi çekici objelerle deneyimleyebildikleri, bilime karşı olumlu yaklaşım geliştirdikleri okul dışı öğrenme ortamlarının başında geliyor. Merak, ilgi ve öğrenme isteği bilim merkezlerinde destekleniyor.