Geleceğin Bilim Yıldızlarına ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank takdim etti.
Ortaokul ve lise öğrencilerinin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, öğrencileri Ulusal Bilim Olimpiyatlarına hazırlamak ve Uluslararası/Bölgesel Bilim Olimpiyatlarına katılımlarını sağlamak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanları Destek Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen 29. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’nde geleceğin bilim yıldızları madalya ve plaketlerini aldı.
Antalya Expo 2016 Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende, 2021 yılında ülkemizi uluslararası ve bölgesel düzeyde temsil ederek madalya kazanan öğrencilere plaketleri, ulusal düzeyde 28’i Altın Madalya, 58’i Gümüş Madalya ve 88’i Bronz madalya olmak üzere 174 öğrenciye ise madalyaları takdim edildi.
“Burada değerli gördüğümüz esas nokta, sizin bu yaşlarda gösterdiğiniz gayrettir, özveridir”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya EXPO 2016 Kongre Merkezi Şakayık Salonu'nda düzenlenen "TÜBİTAK 29. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yarınlarını oluşturan, parlak genç beyinlere ödüllerini verme ayrıcalığına sahip olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. Gençlerin ortaya koyduğu başarıları takdir eden Varank, gençlere, “Kazandığınız madalya altın olmuş, gümüş olmuş, bronz olmuş önemli değil. Değer verdiğimiz kıstas hiçbir zaman bunlar olmadı. Sizleri hiçbir zaman salt sonuçlarla değerlendirmedik. Burada değerli gördüğümüz esas nokta, sizin bu yaşlarda gösterdiğiniz gayrettir, özveridir." diye seslendi.
“Bilimin, araştırmanın, geliştirmenin, yenilikçiliğin, girişimciliğin peşinden koşan her bir birey başımızın tacıdır”
2021'de uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında öğrencilerin 5 altın, 23 gümüş, 32 bronz olmak üzere 60 madalya ve 2 mansiyon kazandığını hatırlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “Bu yıl da sizler ter dökeceksiniz ve bilim olimpiyatlarında yükselen grafiğe siz katkı sağlayacaksınız.“ diye konuştu.
Bir ülkenin tam bağımsızlığının bilim ve teknolojideki bağımsızlığı ile doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Varank, “Bu bağlamda sizlerin bilim ve teknoloji alanında elde ettiği her bir başarı, ortaya koyduğu her bir yenilik ülkemizin güçlü yarınlarında önemli roller oynuyor. İşte bu yüzden biz her zaman diyoruz ki bilimin, araştırmanın, geliştirmenin, yenilikçiliğin, girişimciliğin peşinden koşan her bir birey başımızın tacıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızı yakından tanıyanlar, bilim insanlarına, girişimcilere verdiği değeri bilirler." dedi.
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilim ve teknolojiye katkı sağlayan her bir vatandaşın yanında durduklarını, ilkokuldan itibaren Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile hem teorik hem de uygulama anlamında çocukları bilim ve teknolojiye çok erken yaşlardan itibaren ısındırmaya çalıştıklarını belirtti. Bakan Varank, TÜBİTAK programlarıyla bilim ve teknoloji yapmak isteyen herkese destek olduklarını söyledi.
Bilimin sonu olmayan ve her geçen gün hızlanan bir yarış olduğunu vurgulayan Varank, “Bu bağlamda bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemine ciddi yatırımlar yaptık. Tam bir araştırma kampüsü içerisinde üst düzey ekipmanlara, laboratuvarlara, sosyal imkanlara sahip TÜBİTAK Fen Lisesi geçtiğimiz yıl eğitim hayatına başladı. Geçen ay açılışını yaptığımız, ülkemizin en büyük ortaöğretim yapılarından biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü önümüzdeki sene öğrenci almaya başlayacak. Ülkemizi son teknoloji okul ve eğitim merkezleriyle donattık, donatmaya devam ediyoruz. Çünkü bu altyapılar sayesinde yeteneği ve azmi olan bir gençliğe kavuşmak istiyoruz. Sizler bu ülkenin özlem duyduğu gençliksiniz. Sizler TEKNOFEST kuşağı, büyük ve güçlü Türkiye'nin temel direklerisiniz.” diye konuştu.
“Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı Antalya'da yapılacak”
Geçtiğimiz yıl kız öğrencilerin bilgisayara olan ilgilerini artırmak amacıyla İsviçre'nin ev sahipliğinde ilk kez Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı düzenlendiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ödül töreninde gençlere bir müjde verdi. 16-23 Ekim 2022'de bu olimpiyatın ikincisine Antalya'nın ev sahipliği yapacağını duyuran Varank, “Antalya markası bu alanda da ülkemizi gururlandıracak. Şimdiden bu olimpiyatta ülkemizi temsil edecek kızlarımıza başarılar diliyorum. Kızlarımızı bu olimpiyatta birinci olarak görmek istiyoruz." dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal: “Gençlerimizin başarısı bizim için, ülkemiz için, insanlık için heyecan verici”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da törende bir konuşma gerçekleştirdi. “Bugün ulusal finalimizde hem altın madalya, hem gümüş madalya, hem de bronz madalya alan gençlerimizi kutlayacağız. Ama aynı zamanda 2022 yılının da takımlarını oluşturuyoruz. Bu 5 alanda ulusal takımlarımız ülkemizi temsil edecekler" diyen Mandal, 1978 yılından bu yana Bilim Olimpiyatları sürecinde uluslararası olarak yer alındığına dikkat çekti. Mandal, “Geçtimiz yıl uluslararası düzeyde 33 ödül aldık ve hiçbir uluslararası yarışmadan madalyasız dönmedik bu bizim için, ülkemiz için, insanlık için heyecan verici.” diye konuştu.
Bugün ve gelecekte dünyanın karşılaşacağı güçlüklerin karmaşık, değişken ve dinamikliğine vurgu yapan TÜBİTAK Başkanı, “Geçmişten edindiğimiz tecrübe çok kıymetli ama bunların geleneksel bir bilim anlayışıyla çözümü mümkün değil. Bu genç arkadaşlarımız bu sorunları birileri çözsün diye izleyen değil, bu sorunları biz çözmeye talibiz diyen arkadaşlarımız. Lise düzeyinde; matematik, fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar, ortaokul düzeyinde de matematik ve bilgisayar alanında geleceğin bu zor konularında ülkemiz ve insanlık için varız demek için sürecin içindeler." dedi.
“Bilim Olimpiyatlarında bu yıl iki dalda daha yer alacağız”
Bilim Olimpiyatlarında bu yıl “Astronomi” ve “Astrofizik” olmak üzere iki dalda daha ülkemizin temsil edileceğini belirten Prof. Dr. Mandal, “Türkiye’deki takımlarımız Astronomi ve Astrofizik olimpiyatlarına TÜBİTAK vasıtasıyla girecek. 2023 yılında da yer bilimleri alanında yer alacağız. Ne kadar temel bilim temelli yaklaşım varsa gençlerimizi yetiştirmeye, katkı vermeye çalışacağız” vurgusu yaptı.
Geçmişte olimpiyat yarışmaları için belirli illerde, sınırlı sayıda okulda öğrenci yetiştirilebilir düşüncesinin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mandal, “Bu yıl 32 ilimizden, 78 okulumuzdan öğrencilerimiz var ve daha çok olmalı.” dedi. Geçmişte olimpiyat sınavlarının da belirli illerde yapıldığını belirten Mandal, “2021 yılında tüm illerimizde sınav yaptık. Artık adaylarımızın başka bir ile seyahat etmesi gerekmiyor.” değerlendirmesinde bulundu. 2022 yılı olimpiyat başvurularının da başladığını söyleyen TÜBİTAK Başkanı, Mayıs ayına kadar devam edecek başvuru sürecinin ardından Haziran ayında olimpiyat sınavlarının 1. aşamasının gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu yıl yeni bir sürecin daha başlatıldığını belirten Başkan Mandal, “Olimpiyat Elçileriyle olimpiyat kültürünü çok daha fazla yaygınlaştıracağız” dedi.
Geleceğin bilim yıldızları ödüllerini Bakan Varank’ın elinden aldı
Protokol konuşmalarının ardından 29. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında ödül alan öğrenciler ile komite başkanlarına madalya ve plaketlerini verdi. Tören aile fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.
Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK 2202 Bilim Olimpiyatları öğrencileriyle buluştu
Öte yandan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Geleceğimizin Bilim Yıldızları” ile törenden önce bir söyleşide buluştu. Başkan Mandal, törende ödül ve plaket almaya hak kazanan gençler ile Temel Bilimler üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
26 Şubat-12 Mart 2022 tarihleri arasında 2021 yılında ulusal düzeyde madalya kazanan öğrenciler ile madalya kazanamayan ancak gelecek sene için eğitim almaları uygun görülen 222 öğrenci Antalya’da düzenlenen Kış Okulu eğitim kampına davet edilmişlerdi. İki haftalık kamp sonrası ülkemizi uluslararası ve bölgesel düzeyde temsil edecek öğrenciler belirlenecek.