Geleneksel olarak her yıl düzenlenen ve Türkiye’nin en kapsamlı gözlem şenliği olan TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, 2500 m. yükseklikteki Bakırlıtepe Gözlemevinin eteklerinde, Saklıkent Antalya’da 1-4 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın himayelerinde, katılımcı sayısı 4 kattan fazla artırılarak, bin 500 civarında katılımcı ile düzenlenen Şenlik, geçen sene kaybettiğimiz, TUG Akademik Kurul Üyeliği de yapmış olan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak anısına düzenlendi. Şenliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, öğrenciler ve gökbilime ilgi duyan vatandaşlarımız katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Şenliğin açılış töreninde yaptığı konuşmada, deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yükseklikte gerçekleşen şenliğe ilk defa geçen yıl katıldığını belirtti. Şenliğe geçen yıl 350 kişinin katıldığını, bu yıl ise 6 bin başvuru arasından yaklaşık bin 500 kadar gök bilim meraklısının kurayla seçildiğini ifade eden Bakan Varank, şunları söyledi: “Burada üç gece boyunca astronominin doğal laboratuvarı olan gökyüzünü hep birlikte gözlemleyeceğiz. Gökyüzünün gizemlerini birkaç günlüğüne de olsa keşfetme heyecanını birlikte yaşayacağız.”
“TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Sıradan Bir Yaz Kampı Değil”
Havacılık ve uzay bilimine olan merakın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti: "TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, sıradan bir yaz kampı ya da şenlik değil, gençlerimize yeni ufuklar açacak bir gelecek simülasyonudur. Bu gece teleskoplarla gökyüzüne baktığınızda yalnızca gezegenleri değil, geleceği göreceksiniz. Geleceğin Türkiye'sini işte burada bir araya gelen bilime aşık, öğrenmeye sevdalı nesiller olarak sizler inşa edeceksiniz." Sanayi ve Teknoloji Bakanı, büyük devletlerin gelişmişlik yarışında uzay çalışmalarını kaldıraç olarak kullandıklarına işaret ederek, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında lider ülke olma yolunda hızla ilerlediğini ve gerekli altyapı hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı.
"Yıldızlar Kadrosu Oluşturmaya Çalıştık"
Uzay çalışmalarını, stratejik ve yatırım yapılması gereken bir alan olarak gördüklerinin altını çizen Bakan Varank, "Türkiye'nin bu uzay rekabetindeki geç kalmış varlığını en kısa sürede telafi ederek, yerini güçlendirmek istiyoruz. Diyoruz ki 'bu yarışta biz de varız'. Tabi bu işler sadece konuşmakla olmuyor. Altyapı kurmak, planlı bir şekilde çalışmak ve azmetmek gerekiyor. Biz de bu iddiamızı tahkim etmek için stratejiler ve politikalar üretiyor, ileriye yönelik projeler geliştiriyoruz" dedi. Bakan Varank, bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu ve Türkiye'nin uzay alanındaki faaliyetlerinin ortak bir hedef çerçevesinde tek elden yürütüleceğini belirterek, şöyle konuştu: "Uzay Ajansı sayesinde geliştireceğimiz altyapı ve insan kaynağıyla yalnızca dünyada değil uzayda da ülkemizin hak ve menfaatlerini koruyacağız. Tasarımdan analize, üretimden teste, operasyondan entegrasyona kadar uzanan kabiliyetleriyle Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin gelecek vizyonunun nişanelerinden bir tanesi olacak. Türkiye Uzay Ajansı'nın yönetimi için adeta bir yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştık. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bu ekibin öncülüğünde, alanında uzman isimlerle ülkemizi, havacılık ve uzay alanında dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir konuma getireceğiz. Yer istasyonlarından tutun da fırlatma teknolojilerine, elektronik istihbarat ve küresel konumlama uydularına kadar tüm kritik adım ve geliştirmeleri bu ajans vasıtasıyla yapacağız. Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizi hak ettiği yere, yani uzay ligine taşıyacağız."
“Şenlik, Bilimde Farkındalığı Artırmak Amacıyla Yıllardır Düzenleniyor”
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu açılışta yaptığı konuşmada, şenliğin bilimde farkındalığı artırmak, bilinci aşılamak ve bunu derinleştirmek amacıyla yıllardır düzenlendiğini ifade etti. Çok şanlı bir ecdadın çok şanslı bir nesli olduklarını vurgulayan Kasapoğlu, şöyle konuştu: "Bize bu kutlu coğrafyayı emanet eden şanlı ecdadımız bilimde, teknolojide, kültürde, sanatta, hayırda ve iyilikte öncü olmuştur. Biz de bu ecdadın torunları olarak bu kutlu emaneti geleceğe çok güçlü bir şekilde taşımak ve bu emaneti bizden sonraki nesillere daha güçlü bir şekilde aktarmak zorundayız. İşte o nedenledir ki geleneksel olarak düzenlenen şenlik, hakikaten önemlidir. TÜBİTAK'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve özellikle bu faaliyete bir katkımız olsun istedik. Astronomi ile ilgili çalışmalar yapan bilim adamlarımızla övündüğümüz gibi yarınlarımızda bilim, teknoloji ve sanayide üreten gençlerimizle de övüneceğiz. Devlet ve kurumlar olarak, onlar için her türlü imkânı, zemini hazırlamaktan geri durmayacağız. Daha çok çalışacağız. İnşallah gelecekte tıpkı dedelerimizin olduğu gibi bilim, kültür ve sanatta özgün bir nesle daha güçlü bir şekilde erişeceğiz." Bakan Kasapoğlu, gençlerin en kıymetli varlıklar olduğunu vurgulayarak, onlar için sayısı 300'ü aşan gençlik merkezi, 40'a yakın gençlik kampı ve 700 bin öğrencinin barındığı yurtlar yaptıklarını belirtti.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu da TÜBİTAK Gözlemevi ile Antalya'nın, Türkiye'yi uzaya açan bir pencere konumuna geldiğini vurgulayarak, düzenlenen şenliğin hedefinin gençleri daha çok astronomi bilimiyle buluşturmak olduğunu kaydetti.
“Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliğine İlgi Her Yıl Artıyor”
TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal da açılış töreninde yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda daha dar katılımcı kitlesiyle gerçekleştirdikleri şenliği bu sene bir üst düzeye taşıdıklarını söyledi.
Her yıl artan bir ilgiyle karşılaşan Gökyüzü Gözlem Şenliğinin, toplumda gökbilim farkındalığı oluşturduğunu ve gençlerin gökbilimine merakını artırmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Mandal, Ulusal Gözlemevinde amatör gökbilimcileri heveslendirerek gençlerin, astronomi bilimi ve içerdiği fizik, matematik ve kimya gibi bilim dallarının doğal laboratuvarı olan gökyüzünü doğru şekilde öğrenmesini bu sayede bilime daha bilinçli bir biçimde yaklaşabilmelerini sağlamayı amaçladıklarını bildirdi. Gözlemevinin, Türkiye’nin, gökyüzünün derinliklerine açılan penceresi olduğunu ifade eden TÜBİTAK Başkanımız, burada gökbilimcilere profesyonel gözlemsel olanaklar sunulmasının yanı sıra, bu gibi organizasyonlarla, toplum ile bilimin de buluşturulduğunu vurguladı.
“Gençlerimizin Bilime ve Uzaya İlgisi Sevindirici ve Kıymetli”
TÜBİTAK TUG’un, araştırma kurumlarımızın ve üniversitelerimizin gözlemsel astronomi ve astrofizik araştırmaları için teleskop hizmeti sunduğunu ve çalışma ortamı sağladığını, ülkemiz gökbiliminin gelişiminde öncülük görevini başarıyla sürdürdüğünü ifade eden TÜBİTAK Başkanımız, "Gökbilim ve uzay konusuna bir ilgi ve heyecan var. Bu ilgi ve heyecanı anlamlı hale getirmek istedik. Bu yıl bin katılımcımız var. Diğer misafirlerimizle katılımcı sayımız bin 500'lere ulaştı. Sadece gözlem şenliği değil seminerler ve atölyeler de eş zamanlı gerçekleştiriliyor" dedi. Gençlerin bilime ve uzaya ilgisini sevindirici ve kıymetli bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Mandal, katılımcılar arasında 6,5 aylık bebeğin de 71 yaşındaki kişinin de olduğunu belirtti.
Etkinliğe en çok 10 ile 20 yaş arasındakilerin ilgi gösterdiğine değinen Prof. Dr. Mandal, "Teknolojiyi sadece sosyal medyadan öğrenen ve kullanan değil, üreten, 'Geliştirmek istiyorum, ben farklıyım.' diyen çocuklar var burada. Etkinliğimize katılan bilim merkezlerimiz, öğrencilerimize sadece görerek değil elleri de kirlenerek öğrenme fırsatıyla teknoloji tabanlı bir eğitim veriyor" diye konuştu.
“Şenliğimizi Gelecek Yıl Uluslararası Düzeye Taşımayı Planlıyoruz”
Şenlikte saat 04.00'e kadar faaliyetler düzenlediklerini, katılımcıların en çok heyecanlandığı, öğrenmek istediği konunun "uzay ve gökyüzündeki cisimler" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, "Yıldızlara baktıklarında onları tanımak istiyorlar. 25 yıl öncesinden gelen ışığı bugün görüyor olmayı anlamlandırmaya çalışıyorlar. Gençlerimizin heyecanlı ve istekli olması bizi geleceğe yönelik hem umutlandırıyor hem de sorumluluğumuzu artırıyor" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Mandal, etkinliği gelecek yıl uluslararası düzeye taşımak için çalışma yapacaklarını kaydetti.
Yoğun programı nedeniyle 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne katılamayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da şenliğin açılışını, gönderdiği telgrafla kutladı.
Profesyonel ve Amatör Astronomlar Buluştu
Altı binden fazla başvurunun alındığı Şenlikte, çeşitli üniversitelerden gelen lisansüstü öğrenciler ve Konya, Kayseri, Feza Gürsey gibi Bilim Merkezlerinden gelen uzmanların idaresinde, Güneş Sistemi modeli, Apollo maketi, Ay gerçekleri, Saturn V maketi, takımyıldızların çizdirilmesi, gezegen modelleri, hava ve su roketleri, uzay mekiği modeli, ahşap uçak modelleri, drone tanıtımı, gök atlası, Güneş saati, hayalimdeki uzay, yakın kırmızıöte kamera uygulamaları, 3-D yazıcı uygulamaları gibi çeşitli atölyeler gerçekleştirildi. Bunun dışında Antalya Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün katkıları ile voleybol, golf ve çeşitli sokak oyunlarından oluşan spor etkinlikleri de gerçekleştirildi. Ayrıca katılımcıların büyük talep gelen “söyleşi”lerin de sayısı artırıldı. Üniversitelerden katılan konunun uzmanı öğretim üyeleri tarafından, astronomi ve uzay bilimleri ile ilgili konferanslar sunuldu.
Altı binden fazla başvurunun alındığı Şenliğe katılan katılımcıların yüzde 54’ünü öğrenciler oluşturdu. Şenlik boyunca katılımcılar doğal kamp ortamında, sıcak yemek servisi ile çadırlar içerisinde konakladılar.